Vesti

V. Artemije, D. Celić: O ljudskim pravima

Međunarodni dan ljudskih prava na Kosovu je sumrak ljudskih prava, kažu pravnici. Meštani centralnog Kosova traže slobodu i mir a crkveni velikodostojnici smatraju da je cinično o tome uopšte i pričati. Današnji dan je još jedan povod i prilika da se digne glas kada je reč o stanju ljudskih prava pre svega srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kaže za KIM radio profesor Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Dušan Čelić. Iako je dan ljudskih prava on kaže da je za sve Srbe na Kosovu sumrak ljudskih prava. “Nažalost sistem UN administriranja Kosovom i Metohijom ukazuje da to pretstavlja šestoipogodišnju praksu kršenja ljudskih prava, a pre svega ljudskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, kaže Čelić. Vladika raško-prizrenski i kosovsko metohijski izjavio je KIM radiju da je o stanju ljudskih prava na Kosovu cinično govoriti. “Sedam godina živimo u ovim nenormalnim uslovima, lišeni svih mogućih ljudskih prava”, rekao je vladika. Predsednik udruženja distrofičara Kosova i Metohije Dragan Josifović moli za sve a posebno za osobe sa invaliditetom da im se omogući pravo na život. “Osobe sa invaliditetom na Kosovu i Metohiji su diskriminisane na dva načina, prvi je zato što su Srbi, a drugi zato što su invalidi”, navodi on. Snežana Borzanović iz Prištine jedna je od onih koji ljudska prava pokušavaju da pronađu u Prištini. To joj kaže ne polazi za rukom jer u svom stanu ne diše slobodno. U tome nije jedina. Ona navodi primer Zorke Popović iz Prištine koju je u četvrtak uz pomoć KPS policije odvela u bolnicu zbog iznemoglosti, jer nije jela mesecima.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018