Vesti

Petersen-Nema podele Pokrajine

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen izjavio je danas da je decentralizacija vlasti na Kosovu ključno pitanje za budući status Pokrajine. On je rekao da neće biti podele Pokrajine, a da će pitanje Kosovske Mitrovice biti rešeno u toku razgovora o statusu Kosova. “Ne mogu da verujem da će u procesu utvrđivanja statusa Kosova ostati neko nerešeno pitanje, uključujući i pitanje Kosovske Mitrovice“, rekao je Petersen, ne želeći da predviđa kakvo će biti to rešenje. „Ja sam danas svojim sagovornicima ponovio principe Kontakt grupe, EU, SB UN-a, a naročito sam ponovio princip da neće biti podele Kosova” rekao je Petersen na konferenciji za novinare u južnom delu Kosovske Mitrovice. Petersen se danas sastao sa predstavnicima SNV-a severnog Kosova i kosovsko-mitrovičkog okruga koji su, kako je predsednik SNV-a Milan Ivanović izjavio, od njega zatražili hitnu decentralizaciju vlasti ali i uspostavljanje bezbednosti za srpsku zajednicu na Kosovu. Načelnik mitrovičkog okruga Momir Kasalović poručio je Jesenu Petersenu da je za srpsku zajednicu nametnuto rešenje i nezavisnost Pokrajine potpuno neprihvatljiva. Šef UNMIK-a danas se sastao i sa predstavnicima opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018