Vesti

A. Vodenhal: U slučaju nasilja KFOR će upotrebiti sva sredstva

Komandir Multinacionalne brigade centar Ales Vodenhal izjavio je danas gostujući u emisiji Razgovori KIM radija da u KFOR-u ne očekuju nemire tokom procesa pregovora o budućem statusu Kosava ali da će u slučaju da do njih dođe KFOR efikasno reagovati. Komandant Vodenhal veruje da nemire i nasilje na Kosovu proizvodi mala grupa ljudi, i da nema većih organizovanih terorističkih grupa. On kaže da KFOR nema saznanje da će do nemira poput onih od 17-og marta ponovo doći, jer je kaže Kosovo demokratska zemlja. Ipak patrole su povećane i KFOR je spreman da odgovori efikasno na moguće izazove, rekao je češki komandant. “Ako situacija bude nalagala naravno da smo spremni da upotrebimo sva sredstva kojima raspolažemo da bi zaustavili krizu”, rekao je on. Ales Vodenhal kaže da svi stanovnici Kosova imaju mogućnost da iskažu svoje mišljenje. “U svakom području postoji opština i njeni predstavnici tako da svaki čovek može da iskaže svoje mišljenje. Saradnja sa policijom je još jedan od načina da iskažu svoje mišljenje. Glas naroda ne mora samo da se čuje kroz neke velike političke aktivnosti”, kaže Vodenhal. KFOR će po njegovim rečima ostati na Kosovu dok bude bilo potrebno, jer je taj mandat proveren rezolucijom 1244. To je politička a ne vojna odluka. Mislim da posle rešavanja statusa Kosova KFOR neće ostati još dugo, rekao je gostujući na KIM radiju komandir Multinacinalne brigade centar Ales Vodenhal.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018