Vesti

Havijer Solana u Prištini

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je danas u Prištini da se otvara nova strana u istoriji Kosova i da će stoga Evropska Unija pomoći da ovaj region dobije evropsku perspektivu. Solana je na konferenciji za novinare istakao da Vlada Kosova mora da nastavi sa srovođenjem procesa decentralizacije i da uloži više napora u primeni standarda kako bi bilo izgrađeno poverenje sa svim ljudima na Kosovu, svim zemljama regiona uljkiučujući i Beograd. U poruci Solane ističe se takođe da su pregovori o statusu dug proces koji neće biti završen preko noći. “Biće komplikacija, biće tenzija, rešenje će možda biti bolno za neku stranu”, rekao je visoki predstavnik EU. On je naglasio da međunarodna zajednica neće tolerisati nasilje bilo koje vrste jer je, kao je kazao, ovo politički proces i da su stoga politička sredstva jedino dozvoljena. “Vi ste započeli svoje putovanje i ako sve bude u redu možete završiti u Briselu”, poručio je Havijer Solana u Prištini. Solana je na kraju ponovio da pitanje crnogorske nezavisnosti i rešenja budućeg statusa Kosova nisu povezani. On je apelovao na sve strane u procesu da međusobno sarađuju konstruktivno a da ne zaborave da pomoć i saradnju pruže i specijalnom predstavniku UN-a u pregovorima o statusu Kosova Martiju Ahtisariju. Havijer Solana se predhodno u Prištini sastao sa predstavnicima privremenih institucija Kosova, predstavnicima Srpske liste za Kosovo i Metohiju, Oliverom Ivanovićem, Dragišom Krstovićem i Ranđelom Nojkićem. U sklopu balkanske tureneje visoki predstavnik EU otputovao je u Sarajevo.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018