Vesti

OEBS predstavio izveštaj o martovskim neredima na Kosovu

Danas je na konferenciji za novinare u Prištini predsavljen OEBS-ov izveštaj koji se odnosi na martovske nerede u Pokrajini tokom 2004. godine. Prema rečima ambasadora OEBS-a na Kosovu Vernara Vnenda ovaj izveštaj pokazuje trenutno stanje pravosudnog sistema u Pokrajini. U izveštaju se navodi da je nakon praćenja sudskih predmeta koji se odnose na krivična dela počinjena tokom marta 2004. godine OEBS utvrdio da je bilo mnogo problema koji su uticali na istragu krivicnih dela. OEBS je naveo da je bilo mnogo poteškoća prilikom prikupljanja dokaza na koje je uticalo mnogo faktora. Poteškoće u prikupljanju dokaza dovele su do odlaganja suđenja mnogih slučajeva koji su bili povezani sa nemirima, kao što su nesaradnja između policije i tužioca, mali broj sudskih predmeta i proglašavanje krivaca u odnosu na ogroman broj učesnika u nemirima. Od skoro 51.000 učesnika u prošlogodišnjim neredima na Kosovu i Metohiji i broja lica protiv kojih se vodi postupak, koji po saznanju OEBS-a iznosi 426, može se reci da je samo mali deo sudski gonjen, rekao je ambasador OEBS-a na Kosovu Verner Vnend. “U periodu koji pokriva ovaj izveštaj zaključeno je 316 predmeta sa 209 osuda i 12 oslobađajućih presuda. Optužbe su odbačene u 95 predmeta, ” kazao je Vnend. Vnend je kao jedan od velikih problema sa kojima se OEBS suočavao naveo i sakupljanje dokaza i odnos delovanja pravosudnog sistema. “U nekim sudskim postupcima nije bilo svedoka, dok u drugim svedočenja nisu bila kako se očekivalo. U nekim slučajevima podaci nisu bili tačni i to je dovelo do nezaštićenosti svedoka koji su bili pod zaštitom” kazao je Vnend. Uzimajući u obzir posledice martovskih nereda, OEBS smatra da iako je pravni sistem adresirao ove slučajeve odgovor nije dovoljno snažan. Sudski sistem nije uspeo da pošalje jasnu poruku stanovništvu da osuđuje ovakvu vrstu nasilja i zbog toga ne ispunjava preventivnu funkciju sistema pravde.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018