Vesti

Srpski srednjoškolci protestvovali u Sušici i Gračanici

Oko hiljadu učenika srednjih škola okupilo se danas tačno u podne u dvorištu osnovne škole "Sveti Sava" u Sušici, nadomak Gračanice u znak protesta zbog jučerašnjeg ranjavanja Dragomira Jovanovića učenika srednje Saobraćajne Škole. Na protestu pod geslom "Zaustavite ubijanje srpske dece", učenica Lidija Marković pročitala je pismo - "Vapaj srpske mladosti za slobodu i bezbednost", u kome se od međunarodne zajednice traži sloboda i bezbednost na Kosovu. Nakon protesta učenici su se iz Sušice uputili prema Gračanici gde su lokalnoj kancelariji UNMIK-a uručili protestno pismo namenjeno generalnom sekretaru UN-a Kofi Ananu, šefu UNMIK-a Sorenu Jesen Petersenu, specijalnom izaslaniku za pregovore o budućem statusu Kosova Martiju Ahtisariju i komadantu Kfora generalu Đuzepeu Valotu u kome se traži hitno zaustavljanje terora i ubijanje srpske omladine na Kosovu i Metohiji kao i pronalaženje počinilaca ovog napada. «Danas smo se okupili da svi izrazimo protest za ono što je u stvari naša realnost a to su etnički motivisani zločini i teroristički akti koji se u kontinuetu dešavaju», rekla je popredsednik SNV Kosova i Metohije Rada Trajković. Ona je dodala da deca koja su danas protestvovala ne traže ništa osim slobode i prava na život. U centru Gračanice učenicima se u protestu pridružilo i nekoliko stotina meštana. Inače rano jutros pre protesta u Gračanici je došlo do incidenta kada je grupa srpskih učenika, revoltirana ranjavanjem svog druga, kamenicama zasula nekoliko albanskih vozila i tom prilikom je povređeno šestoro Albanaca. Nakon ovog incidenta policija je pojačala prisustvo oko školskih objekata i blokirala deonicu regionalnog puta Priština - Gnjilane kroz Gračanicu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018