Vesti

U Drsniku kod Kline proslavljena seoska slava Sv. Petka

Prvi put posle šest godina u selu Drsnik u opštini Klina prazničnom liturgijom obeležena je seoska slava Sv. Petka. Prazničnu liturgiju je služio protosinđel Makarije iz manastira Visoki Dečani uz sasluženje monaha raško-prizrenske eparhije. Obraćajući se prisutnom narodu otac Makarije je pozvao narod da se vraća na svoja ognjišta i obnavlja ih iz ruševina, jer Srbi samo tako mogu da pokažu da im je stalo do ovih prostora i da na njima žele da ostanu da žive. "Crkva je bila i biće uz vas da vam se nađe pri ruci i pomogne kao uvek kroz istoriju", rekao je otac Makarije. Prema rečima opštinskog koordinatora pri Koordinacionom centru i domaćina ovogodišnje slave Vete Dabižljevića, do 1999. godine ovo je bilo najveće srpsko selo u opštini Klina i tada je u selu živelo 160 porodica. Uz pomoć Koordinacoionog centra i nevladinih organizacija od juna meseca ove godine u Drsniku je napravljeno 35 novih kuća i trenutno u selu živi 30-tak ljudi bez osnovnih sredstava za život. Prema njegovim rečima u planu je izgradnja i ostalih kuća kako bi se omogućio povratak ostalih žitelja koji se nalaze u izgnanstvu. Prazničnoj liturgiji je prisustvovalo više od stotinu meštana koji su uz pratnju KPS-a autobusima iz centralnog dela Srbije po prvi put posle šest godina došli u svoje selo da proslave seosku slavu. Od političkih predstavnika Srba proslavi u Drasniku prisustvovali su Oliver Ivanović, Dragiša Krstović i Ranđel Nojkić. Incidenata nije bilo a skup su obezbeđivale snage KFOR-a i KPS-a.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018