Vesti

Priština: Okrugli sto - „Uloga Japana u postkonfliktnim situacijama“

Danas je u Prištini održan okrugli sto na temu « Uloga Japana u postkonfliktnim situacijama ». Na ovu temu govorio je jedna od najistaknutijih ličnosti UN-a, koji zastupa vladu Japana Jasuši Akaši. Akaši, koji je prvi put na Kosovu, kazao je da mu je drago što vidi da se ova oblast oporavlja od rata u velikom obimu, ali da treba još dosta toga da se uradi, posebno u političkoj i Ustavnoj oblasti. Akaši je primetio da je većina na Kosovu zadovoljna odlukom Saveta Bezbednosti da razgovori o statusu Kosova treba da počnu, ali je dodao da ostaje da se uradi još dosta toga, posebno oko statusa Kosova koji većina u Pokrajini priželjkuje. Japanski ambasador je napomenuo da je međunarodna zajednica na Kosovu i Metohiji na veoma važnom zadatku političkog angažovanja, posebno u očuvanju mira i stabilnosti. “Međunarodna zajednica mora da završi posao koji je započela i to se ne odnosi samo na UN već i na Evropsku uniju, NATO i sve nevladine organizacije koje su na ovom području”, kazao je Akaši. On je kazao da je osoba koja će biti imenovana da vodi proces pregovora o statusu Kosova izuzetna i da se nada da će uraditi dobar posao. Na kraju japanski ambasador je rekao da ako ljudi ovde ne žele mir i stabilnost međunarodna zajednica ne može da učini ništa. Jasuši Akaši je učestvovao u mnogim mirovnim misijama, među kojima i u Bosni i Hercegovini. Na okruglom stolu su učestvovali zvaničnici međunarodne zajednice na Kosovu kao i predstavnici medija.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018