Vesti

Britanska Vlada dopremila pomoć povratnicima u Babljak

U Babljak kod Uroševca gde se pre godinu dana vratilo četrdesetak Srba, Britanska Vlada dopremila je juče pomoć u vrednosti od pet hiljada evra za socijalno ugrožene povratnike i meštane Albance. Britanska vlada obezbedila je 20 frižidera a dopremljena je i pomoć za školu koja je u izgradnji. Zamenik šefa britanske kancelarije Roni O Konel kaže da britanska Vlada, u saradnji sa nevladinim organizacijama, uskoro počinje da finansira izgradnju multietničke škole. O Konel navodi da je ovo četvrta poseta meštanima Babljaka i da će se saradnja britanske Vlade i povratnika u ovom selu nastaviti i dalje. Predstavnik Srba Rajko Denić kaže da je život za Srbe u Babljaku za sada težak, zemlju ne mogu da obrađuju, jer im bezbednost van sela niko ne garantije. „U seoskoj ambulanti doktor dolazi dva puta nedeljno i dva puta nedeljno uz pratnju KFOR-a idemo do Gračanice, kako bi nam bila ukazana zdravstvena pomoć, i kupili osnovne životne namirnice pošto u selu nema prodavnice“, rekao je Denić. Predsednik sela Osman Cokolji poručuje da je put i za ostale srpkse povratnike otvoren. Nezaposlenost i nepostojanje škole po Cokoljijevim rečima glavni su razlozi što se mladi ne vraćaju u Babljak. Osim škole koja će biti završena 15 novembra u kojoj će nastavu pohađati i Srbi i Albanci, Cokolji kaže da će se založiti da uz pomoć donacija bude napravljena fabrika u kojoj će raditi obe nacije. Sloboda kretanja i elementarni uslovi za život problem je broj jedan kažu povratnici. Većina od njih ne može da obrađuje svoju imovinu pa tako praktično nemaju od čega da žive već zavise od humanitarne pomoći. Ipak ne žale se na međususedske odnose. Meštane Babljaka obezbeđuju grčki vojnici KFOR-a i pripadnici Kosovske policijske službe.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018