Vesti

Kai Vitrup: Kriminalna grupa „ljudi u crnom“ nemaju podršku stanovništva

Šef međunarodne policije na Kosovu Kai Vitrup potrvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare u Prištini da su u zapadnom i jugozapadnom delu Kosova i Metohije primećene kriminalne grupe koje pokušavaju da destabilizuju trenutno mirnu situaciju. Vitrup je kazao da se radi o veoma maloj grupi koja se oblači u crno i da ta grupa ima malu ili skoro da uopšte nema podršku lokalnog stanovništva. On je naveo da činjenica da se grupa oblači u crno pomaže policiji da ih identifikuje i da lakše prati njihovo kretanje. “Policija nije imala kontakte sa njima, a da je imala oni bi bili uhapšeni”, kazao je šef UN policije. Vitrup je dodao da policija ima informacije ko mogu biti ta lica i da je podignut stepen bezbednosti u tom delu Kosova. “Za mene je važno da se problem ne preuvelča, pošto se radi o malom broju kriminalaca koji ne prihvataju put demokratskog ponašanja u jednom demokratskom društvu", istakao je Vitrup. Šef UN policije je demantovao pisanje pojedinih medija da ne postoji saradnja policije i KFOR-a u ovom slučaju. “ KFOR i policija imaju isto viđenje ove situacije, kazao je Vitrup. On je dodao da je celokupna bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji mirna osim što su se u zapadnom i jugozapadnom delu Kosova pojavile te kriminalne grupe koje svojim aktivnostima pokušvaju da destabilizuju situaciju.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018