Vesti

Dimitrij Rupel na Kosovu i Metohiji

Dvadesetčetvrtog ovog meseca Savet Bezbednosti će odlučiti o predstavniku generalnog sekretara, koji će voditi pregovore o budućem statusu Kosova, izjavio je na pres konferenciji u Prištini predsedavajući OEBS-a Dimitrij Rupel. Predsedavajući OEBS-a je istakao da na osnovu diskusija koje je do sada imao sa predstavnicima albanskog pregovaračkog tima postoji volja da se razgovori završe što je moguće brže, možda već narednog proleća. „Ko će pregovarati, šta, sa kim - predstavlja deo otvorenog pitanja, kao što ja mogu da vidim na osnovu razgovora do sada, ali sam siguran da će i ovo biti razrešeno u međuvremenu“, rekao je Rupel. Odgovarajući na pitanje novinara da li institucije koje danas postoje u Pokrajini mogu dovesti Kosovo do nezavisnosti, Dimitrij Rupel je rekao: “To bi trebalo da bude rezultat pregovora, zasigurno nezavisnost predstavlja jednu od opcija za diskusiju. Setite se da je Beograd rekao, nešto između autonomije i nezavisnosti, dakle ipak se spominje nezavisnost. Videćemo šta će se desiti”, kazao je Rupel. Predsedavajući OEBS-a razgovarao je danas u Prištini sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom, članovima albanskog pregovaračkog tima i predstavnicima Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliverom Ivanovićem i Ranđelom Nojkićem. Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je za KIM da su predstavnici te liste sa Rupelom razgovarali o razgovorima o budućem statusu Kosova i Metohije i o tome kakva je pozicija Srba. “Jasno smo se izjasnili da nezavisnost ne može biti opcija, naprotiv mi tražimo svoju platformu koja isključuje nezavisnost jer naša negativna iskustva iz prošlosti ukazuju da je svako stremljenje ka nezavisnosti opasnost za Srbe. Što se tiče našeg učešca u razgovorima mi moramo imati svoja mesta i to aktivnu ulogu, a hoćemo učestvovati i u sastavu Beograda, što jeste rešenje, ako je Beograd jedinstven na tom stavu ili u sastavu neke treće posebne delegacije, ali to u ovom trenutku nije najvažnija stvar važno je da i u jednom i drugom slučaju imamo zajedničku platformu kojom bi nastupali”, rekao je Ivanović.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018