Vesti

N. Berns-Pregovori o budućem statusu Kosova počeće sledećeg meseca

Američki podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns razgovarao je danas u Prištini sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom, predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, članovima Albanske delegacije za buduće pregovore o konačnom statusu Kosova i predstavnicima Srpske liste za Kosovo i Metohiju u Skupštini Kosova Olivrerom Ivanovićem, Ranđelom Nojkićem i Goranom Bogdanovićem. Berns je na konferenciji za novinare održanoj u američkoj kancelariji u Prištini rekao da, iako je prošlo šest godina od rata na Kosovu, narod pokrajine živi u neizvesnosti, ali da je sada najvažnije da će razgovori o budućem statusu Kosova uskoro početi i da ljudi treba da znaju da će status KVO biti promenjen. “Za tri do četiri nedelje albanski i srpski lideri sešće za isti sto i definisati budućnost koja će biti bolja”, kazao je Berns. Berns je poručio Albancima da će biti teško ako oni budu razjedinjeni kao u Rambujeu i naglasio potrebu da Kosovski Srbi budu učesnici u ovim razgovorima. Odgovarajući na pitanje novinara da li je nezavisnost Kosova kompromisno rešenje Nikolas Berns je rekao: “Zavisi od toga kako gledate na stvari, zavisi od toga ko ste i kako vidite kompletan problem. Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Kofi Anan je u petak rekao da je nezavisnost jedna od opcija i ona to svakako jeste, ali će svakako biti i drugih mišljenja i drugih opcija. Neće biti na mojoj zemlji da definiše te opcije, to će biti na ljudima koji pregovaraju, odnosno učestvuju u procesu. Mi kao američka strana verujemo da rešenjem statusa ne sme da se prestane sa izgradnjom institucija. Satus mora da se promeni i to će biti rezultat ovih pregovora”, rekao je Berns. Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju u Skupštini Kosova Oliver Ivanović izjavio je za KIM radio da su predstavnici te liste od Bernsa dobili poruku da će pregovori o budućem statusu Kosova uskoro početi: “Učešće Srba sa Kosova i Metohije mora biti aktivno. Sad je samo pitanje u kakvoj ćemo formi mi učestvovati, da li u sastavu Beograda, što je mnogo verovatnije, ili je možda u nekom drugom obliku. Ja sam misljenja da u ovoj situaciji mi zapravo i nemamo mnogo vremena za razmišljanje i mislim da su potrebne hitne konsultacije najvišeg državnog vrha i sa nama”, rekao je Ivanović.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018