Vesti

Kultura: Posle šest godina u Prištini promovisana knjiga na srpskom jeziku

Danas je u crkvi svetog Nikole u Prištini održana promocija knjige Mitre Reljić > S dušom na gotovs S dušom na gotovs < Mitra Reljić u izjavi KIM radiju govori šta je navelo da napiše ovu knjigu. “Da bi se preživelo u Prištini od 1999 do marta 2004 godine koliko sam boravila i bila svedok svega što se dešavalo, moralo se čitati i pisati to je bio jedini način da se preživi” kaže Mitra Reljić. A o knjizi koja predstavlja petogodišnju hroniku uništavanja svega što je srpsko, profesorka Radmila Obradović kaže. “Ja se divim njenoj snazi da to opiše, da to oslika, mislim da je to nešto što je fascinantno sa tog aspekta ali mislim da je to jedna istina koja vredi, koja zaslužuje da bude dostupna svim Srbima i svuda u celom svetu gde žive Srbi, gde žive ljudi koji žele da daju istinu”. Novinar Glasa juga i urednik KIM radija Živojin Rakočević o knjizi Mitre Reljić kaže da je ovo najvažnije svedočenje o životu Srba u Prištini u proteklih pet godina. “Mesto održavanja govori o tome da je ovo jedina institucija, jedino mesto na kome i danas prištinski Srbi mogu da se okupe da im se vrati nada. Ovo je nada za četrdeset hiljada onih koji su otišli iz ovog grada”. Promociji knjige prisustvovalo je desetak gostiju. Izražavajući svoja osećanja oni kažu da imaju osećaj radosti i tuge.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018