Vesti

O. Ivanović: Albanci i Međ. zajednica odgovorni za nesprovođenje decentralizacije

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je za Kosovsku medijsku asocijaciju da je proces decentralizacije, kako je rekao urušen, zbog političkih predstavnika Albanaca, ali i Međunarodne zajednice. “Mislim da su je urušili, pre svega, Albanci koji su ispolitizirali tu priču pa je vladajuća koalicija nastojala da uspori proces decentralizacije pod usvajanjem pilot opština, da je opozicija okrivila vladajuću koaliciju zbog tih popuštanja, navodno popuštanja prema Srbima, da je UNMIK igrao krajnje nekorektno, i moram reći da je to u mnogome uticalo, taj njihov nekoktan stav prema Srbima na to da od toga očito neće biti ništa. Mnogi u Beogradu mislili su da treba da se odloži priča o decentralizaciji do momenta dok ne krenu razgovori o statusu. To je isto što su govorili Albanci. Interesantno je da neki krugovi u Beogradu imaju identičnu poziciju kao i Albanci”, kaže Ivanović. Ivanović smatra da razgovori o budućem statusu Kosova neće dovesti do nikakvog poboljšanja, da će samo zategnuti odnose i da će možda trajati nekoliko godina. On je ponovio da u razgovorima o budućem statusu Kosova treba da postoji i treća delegacija koju bi pored Beograda i albanske strane iz Prištine činili i predstavnici Srba iz Pokrajine. “Postoji mogućnost da se formira i treća delegacija i ja je zdušno zagovaram, mislim da srpske interese na Kosovu i Metohiji, makar one nižeg nivoa, mogu braniti Srbi koji ovde žive. Čak ni oni koji su prodali imovinu ne bi trebalo da budu u tom sastavu jer njihova rešenost da se bore za ovo je mnogo, mnogo manja. Mislim da su time što su prodali i opredelili se da žive u Beogradu, odnosno da svoju porodicu smeste tamo zapravo dezavuisali sebe kao kandidate za takav pregovarački tim“, kazao je nosilac Srpske liste za KiM. Govoreći o kupoprodaji srpske imovine na Kosovu i Metohiji u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom Ivanović je rekao da za to odgovornost snosi UNMIK, jer ne primenjuju uredbu koju su sami doneli, a koja se odnosi na kupoprodaju u mestima gde može ugroziti život jedne zajednice.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018