Vesti

Kosovo pet godina od demokratskih promena u Srbiji

«Pet godina od oktobarskih demokratskih promena Kosovo je mnogo čvršće u Srbiji nego što je to bio slučaj pre petog oktobra», rekao je za KIM radio potpredsednik Koordinacionog Centra za Kosovo i Metohiju, Milorad Todorović, koji je i poslanik DSS-a u parlamentu SCG. Navodeći razloge za ovakav stav Todorović je rekao da je vlast u Beogradu do 5-og oktobra bila vrlo loš parter Međunarodnoj zajednici a bez partnerstva sa Međunarodnom zajednicom, po njegovim rečima, ne bi bilo jednostavno čak ni moguće rešavati problem Kosova i Metohije. «Promene od 5-og oktobra, što se Kosova i Metohije tiče su promene na bolje i oko toga nema nikakve dileme», kaže Todorović. Potpredsednik Koordinacionog Centra kaže da Srbi na Kosovu 2000 godine i Srbi na Kosovu danas žive drugačije, u nekim sverama bolje u nekim gore, ali poenta je, kako kaže, u tome da je država samim tim što je jača i črvršća iza kosovsko metohijskih Srba. Poslanik SPS-a u Republičkom Parlamentu i predsednik pokrajinskog odbora SPS-a Zvonko Stević kaže da demokratske promene u Srbiji nisu donele nikakvo dobro srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. «Nema slobode kretanja nema bezbednosti nema povratka raseljenih nema povratka imovine, nema povratka na svoja radna mesta već se približava agonija oko rešavanja statusa Kosova i Metohije», objasnio je Stević. Profesor Dragoljub Mićunović vodeći funkcioner tadašnjeg DOS-a rekao je KIM radiju da se u celini gledano u Srbiji nakon promena osetio napredak ali se ne može to reći i za Kosovo i Metohiju. «Borimo se i u Savetu Evrope i u svim Međunarodnim institucijama da se stanje ljudskih prava na Kosovu i Metohiji ozbiljno shvati, minimalni standardi obezbede. No nadam se da dolaze bolji dani za Kosovo», kazao je Mićunović. Rada Trajković potpredsednik SNV-a Kosova i Metohije kaže da se politika međunarodne zajednice i albanskih političkih partija u odnosu prema Beogradu nije promenila ni nakon demokratskih promena. «Kao Srpskinja sa prostora Kosova i Metohije mislim da ono što je uradila vlast pod režimom Slobodana Miloševića jeste bilo pogubno pre svega za Srbe sa Kosova i Metohije. A ono što su uradili Albanci nakon demokratskih promena u Srbiji i dolaska Međunarodnih mirovnih snaga, jeste nešto što je rezulturalo novim etničkim čišćenjem i do dana današnjeg jednim velikim mrakom na ovom prostoru», rekla je Rada Trajković.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018