Vesti

Kermabon se oprašta od Kosova-Italijan novi komandant KFOR-a

„Moj moto bio je i ostaće uspostavljanje i izgradnja poverenja i u tom smislu smatram da je KFOR obavio veliki deo svog zadatka“, rekao je na oproštajnoj pres konferenciji u Prištini komandant KFOR-a Iv De Kermabon, koga će od prvog septembra na mesto prvog čoveka međunarodnih snaga zameniti italijanski general Đuzepe Valoto. Komandant KFOR-a je sve stanovnike Kosova pozvao da se odupru tračevima i pogresnim percepcijama i da usvoje pozitivan i konstruktivan stav zarad bolje zajedničke budućnosti. On je kao jedan od uspeha u toku svog mandata naveo izgradnju većeg poverenja sa UNMIK-om i poboljšanje slobode kretanja. Izbori i odlazak Ramuša Haradinaja u Hag, rekao je Kermabon, pokazali su da je Kosovo ušlo u fazu ozbiljnog ponašanja. On je procenio da je sloboda kretanja dobra ali ne i savršena. „Mislim da restrikcije u vezi slobode kretanja jesu više psihološke prirode nego realne. Teško je da ljudi shvate da je sloboda kretanja izuzetno dobra, s druge strane postoje pritisci, kamenovanje pretnje manjinama što ograničava tu slobodu kretanja“, rekao je on. Pretnje izvesnog generala Muškoljaja dečanskim monasima komandant KFOR-a okarakterisao je kao loše ponašanje koje ne vodi progresu. KFOR neće podleći pritiscima i mi ćemo i dalje držati svoje vojno prisustvo u tom regionu što podrazumeva ostanak zaštitnih punktova oko manastira, rekao je Kermabon. Komandant je rekao da je od komandira opštine Dečani tražio da razgovara sa generalom OVK Muškoljajem i da otvori dijalog sa njim. Kermabon nije mogao da odgovori da li će snage KFOR-a u svojim dužnosti kroz izvesno vreme naslediti pripadnici Kosovskog zaštitnog korpusa ali je potvrdio da snage KFOR-a neće smanjiti broj svojih vojnika jer je vojno prisustvo u pokrajini još uvek neophodno.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017