Vesti

S. J. Petersen-Status Kosova mora da bude kompromis obe strane

Sledeća 3-4 meseca biće ključna i najkritičnija za Kosovo, izjavio je danas u Prištini šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen. On je ponovio da će Kai Eide za par nedelja predati izveštaj generalnom sekretaru UN Kofiji Ananu i da će se na osnovu tog izveštaja odlučiti o početku razgovora o konačnom statusu. Petersen je podvukao četiri neposredna prioriteta za poboljšanje stanja na Kosovu : prvi je da privremene institucije nastave svakodnevnu primenu standarda, sa posebnom pažnjom na položaj manjina uključujući i povratak, druga stavka su snažni koraci ka decentralizaciji i pripremi pilot projekata, treći prioritet je uključivanje u proces dijaloga manjina, a posebno Srba i četvrti prioritet je ekonomski napredak Kosova. Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je proces decentralizacije uvod u kompromis srpske i albanske strane i da li će kompromisa biti Petersen je odgovorio : » To bi bilo od velke pomoći i za Beograd i za Prištinu da shvate da naravno status mora da bude kompromis. Kad to kažem ja uopšte ne komentarišem kakav će ishod tog kompromisa biti, ja to nikad ne radim međutim, veoma je bitno i jedna važna stvar je u tome da mi razvijemo dijalog u svim oblastima gde je to moguće », Kompromis mora biti zasnovan na poverenju, naglasio je šef UNMIK-a.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017