Vesti

OVK preti dečanskim monasima

Šef organizacije veterana OVK na prostoru Dečana i Peći, pukovnik Avdil Mushkoljaj uputio je juče preko stranica prištinskog dnevnika na albanskom jeziku "Epoka i re" otvorenu pretnju monasima manastira Visoki Dečani i pripadnicima italijanskih snaga KFOR-a koji obezbeđuju ovaj manastir. "Obraćamo se zločincima koji se kriju iza crnih zavesa manastira, kao i KFOR-u i UNMIK administraciji da ukloni kontrolne punktove jer gnev ljudi svakog dana raste i oni to više neće tolerisati. Ono što se desilo šefu organizacije ratnih veterana Avdilu Mushkoljaju ne sme se vise ponoviti jer će u protivnom invalidi, porodice mučenika i OVK veterani reagovati žestoko koristeći naše dobro poznate metode". U tekstu se dalje kaže da je pukovnik Mushkoljaj uveren da je "ovakvo ponasšanje KFOR-a u vezi sa zločincima koji se kriju iza maski monaha. Ovi zločinci koji žive u manastiru su ubijali nevine Albance, a sada zajedno sa KFOR-om i administracijom UNMIK-a maltretiraju bez ikakvog razloga ljude koji tuda prolaze". Neposredan povod za javno obraćanje Mushkoljaja u dnevniku Epoka i re bio je nedavni događaj na kontrolnom punktu nedaleko od manastira gde su bivšeg pripadnika OVK zaustavili italijanski vojnici KFOR-a radi rutinske kontrole. Prema izjavama predstavnika KFOR-a optužbe Mushkoljaja da su ga vojnici maltretirali nisu tačne, pošto je uobičajena praksa širom Pokrajine da KFOR redovno kontroliše vozila radi bezbednosti svih građana. Na ovakvim i sličnim kontrolnim punktovima pripadnici KFOR-a svakodnevno zaplenjuju oružje i narkotike. Ovo nažalost nije prvi put da pukovnik Mushkoljaj javno i s neskrivenom mržnjom govori o manastiru Visoki Dečani i o međunarodnim predstavnicima na ovom prostoru. Prema izjavama više međunarodnih zvaničnika Mushkoljaj javno monahe naziva zločincima i otvoreno zagovara ideju da KFOR treba da što pre napusti Kosovo, saopštila je KIM info-služba. Mushkolaj inače predvodi vrlo radikalno krilo bivših pripadnika OVK koje ne preza ni od eventualnog sukoba sa snagama NATO saveza. Prema mišljenju predstavnika UN policije na Kosovu koji žele da ostanu anonimni, međunarodni organi bezbednosti imaju podatke da Avdil Mushkoljaj i njegovi bojovnici stoje iza tri dosadašnja oružana napada na manastir Visoki Dečani (u februaru i junu 2000. i martu 2004) i da on predstavlja ozbiljnu pretnju za mir i bezbednost u ovom delu Kosova. Nakon prošlogodišnjih martovskih nereda i uništavanja vozila UNMIK-a u Dečanima Mushkoljaja je uhapsila UNMIK policija uz pomoć snaga KFOR-a u akciji u kojoj su učestvovali i helikopteri, ali je on vrlo brzo pušten iz pritvora zbog nedostatka svedoka koji bi imali smelosti da svedoče protiv njega. Mushkoljaj takođe poseduje austrijsko državljanstvo što mu služi kao dodatni adut da može da deluje iznad zakona.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017