Vesti

Čaglavica protiv plana «B»

Povodom plana “B” Vlade Kosova o fomiranju pilot opština predsedništvo Čaglavice u proširenom sastavu zauzelo je stav: ---Da plan “B” Vlade Kosova Srbi iz Čaglavice ne prihvataju i odbacuju jer je u pitanju perfidan pokušaj etničkog čišćenja Čaglavice od Srba. ----Predsedništvo smatra da se ovim planom vrši smišljeno podvajanje jedinstvene srpske celine istorijskih i ekonomskih veza srpske zajednice. Gračanica je kulturni, verski, istorijski i nacionalni centar Srba ne samo u centralnom delu Kosova već i šire. Čaglavica se geografski oslanja na Gračanicu i zato oko 1300 Srba iz Čaglavice neće prihvatiti granicu sa Gračanicom. ----Ukoliko najviše rukovodstvo Srbije ne podrži stav Srba iz sela da ostanemo istorijska, verska i nacionalna celina sa Gračanicom predsedništvo Čaglavice pozvaće narod da napusti svoja ognjišta jer ne prihvatamo da budemo samo promil u čisto albanskoj Prištini. -----Očekujemo da će specijalni izaslanik UN-a za procenu standarda Kai Eide uvideti smišljenost plana “B” Vlade Kosova i predložiti da sela Čaglavica, Laplje Selo, Preoce, Gračanica, Sušica i Novo Selo budu okupljena u jednu opštinu uz Gračanicu. -----Takođe, očekujemo da se plan “B” o decentralizaciji primeni u potpunosti bez parcijalnih rešenja kao što je slučaj sa planom “B” odnosno da se unapred utvrdi koliko opština postoji na Kosovu, njihova teritorija, broj stanovnika što podrazumeva popis stanovništva i ovlašćenja lokalne samouprave. Ove stavove predsedništvo Čaglavice prosledice specijalnom predstavniku generalnog sekretara za procenu ispunjenosti standarda Kai Eideu, šefu UNMIK-a Sorenu Jesen Petersenu, predsedniku Koordinacionog centra za KiM Nebojši Čoviću, premijeru Srbije Vojislavu Koštunici, predsedniku Srbije Borisu Tadiću, ministru spoljnih poslova SCG Vuku Draškoviću, ombudsmanu Kosova Marek Antoni Novickom i Sinodu Srpske pravoslavne Crkve.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017