Vesti

ERP: Najteži zločini na Kosovu nisu razjašnjeni

Povodom dvogodišnjice napada na reci Bistrici oglasila se Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve, koja je ocenila da je taj napad pokazao da 'ekstremistima u njihovim namerama da proteraju preostalo srpsko stanovništvo sa ovih prostora nisu sveti ni životi nevine dece'. 'Koliko god da je zločin u Goraždevcu ostao neprebolna rana za roditelje postradalih Ivana i Pante, za njihove školske drugove, prijatelje i komšije, kao i za sve kosovsko-metohijske Srbe, još je možda neprebolnija činjenica da predstavnici takozvane međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji i lokalni organi bezbednosti do danas nisu pronašli počinitelje ovog zločina', navela je Eparhija. Ne samo počinioci masakra u Goraždevcu, već i zločinci koji su pobili srpske žeteoce u Starom Gracku, koji su digli u vazduh autobus Niš ekspresa i mučki zaklali i zapalili članove porodice Stolić u Obilicu i dalje su na slobodi. I ne samo oni, gotovo da nema nijednog posleratnog zločina u kome su žrtve bili srpski civili, a da su počinioci pronađeni i izvedeni pred lice pravde. Pitamo se, da li je reč o nesposobnosti međunarodne i kosovske policije da pronađu zločince ili je pak pre reč o nespremnosti da se konačno stane u kraj organizovanim grupama ekstremista koje već više od šest godina drže u strahu sve one koji žele miran i dostojanstven život bez obzira na etničko i versko poreklo. Ovih dana kada specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Kai Eide treba ponovo da poseti Kosovo i Metohiju radi procene navodno ostvarenih standarda postavljamo sasvim legitimno pitanje - O kakvim se standardima bezbednosti može govoriti na Kosovu i Metohiji kada u vreme navodnog mira, u prisustvu više hiljada naoružanih vojnika KFOR-a i brojnih međunarodnih policajaca ovakvi zločini koji su izazvali gnušanje širom sveta ostaju nerazotkriveni. Štaviše, postavlja se pitanje ko i radi kakvih interesa uporno skriva istinu da je posleratna mirovna misija UN po svojim rezultatima jedna od najneuspelijih i najsramnijih mirovnih misija na svetu, koja je samo poslužila kao pokriće za brojne etničke zločine i uništavanje imovine i svetinja. Ovi zločini nisu pojedinačni zločini za koje društvo i vlasti koje njime upravljaju ne snose odgovornost. Da je tako to društvo i njegove vlasti počinioce bi svakako identifikovali i predali licu pravde. Činjenica da do danas najteži zločini na Kosovu i Metohiji nisu razrešeni sasvim jasno pokazuje da je reč o svesnom prikrivanju zločina i njegovom opravdavanju. Jedina uteha u ovom društvu nepravde i licemerja ostaje sama Božja pravda koja će kad tad sustići sve one koji budućnost svoje dece žele da izgrade na krvi nevinih. Ta pravda često kasni, ali nikada ne zakasni, jer "neće biti ničega što je rađeno tajno, a da neće biti javno", kao što se to pokazalo više puta u istoriji, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017