Vesti

Oko V. Dečana i P. Patrijaršije vraćeni punktovi KFOR-a

Komandant multinacionalne brigade KFOR-a Norbert Štir izjavio je danas da su u okolini manastira Visoki Dečani i Pećka patrijaršija ponovo uvedeni kontrolni punktovi i naveo da se oni postavljaju svuda gde bezbednost "izmiče iz ruku". "Ova dva mesta imaju veliku važnost za Kosovo, ne samo sa kulturnog aspekta, i zato se moraju čuvati. Mere bezbednosti koje se preduzimaju, narod u pećkoj i opštini Dečane ne bi trebalo pogrešno da shvati. To radimo preventivno zbog ekstremista i terorista i njihovih eventualnih namera", kazao je Štir na konferenciji za novinare u Prizrenu. On je odbacio spekulacije da je pripadnicima mirovnih snaga na Kosovu ugrožena bezbednost i da im prete napadi zbog potpisivanja sporazuma sa NATO, kojim se KFOR-u omogućava da prolazi kroz Srbiju i Crnu Goru. Oficir Bundesvera je rekao da na Kosovu Srbi imaju slobodu kretanja i naveo primer njihovog povratka u Brestoviku i Sigi u opštini Klina, gde se, prema njegovim rečima, vratilo najviše Srba, a mnogima od njih su komšije Albanci. On je dodao da Srbi iz te opštine u Peć odlaze bez pratnje. Upitan da prokomentariše navode da će se u blizini Mališeva graditi aerodrom, čiju će izgradnju finansirati Nemačka, Štir je rekao da se radi o privatnoj inicijativi u kojoj učestvuju i nemački biznismeni, koji su najpre kontaktirali opštinske organe. Juče je komandant snaga KFOR-a, francuski general Iv de Kermabon sa svojim najbližim saradnicima posetio manastire Visoki Dečani i Pećku Patrijaršiju u sklopu svojih oproštajnih poseta pre završetka jednogodišnjeg mandata na mestu komandanta mirovnih snaga KFOR-a. General Kermabon je u razgovoru sa monasima i monahinjama ova dva najveća srpska pravoslavna manastira u Metohiji istakao da će KFOR učiniti sve kako bi se obezbedio miran i spokojan život za sve na Kosovu i Metohiji. Poseban prioritet, rekao je general Kermabon, predstavlja zaštita kulturno-istorijskog nasleđa u kome izuzetno važno mesto zauzimaju srpski pravoslavni manastiri kao što su Patrijaršija i Visoki Dečani. Generala Kermabona zameniće od 1. septembra ove godine na mestu komandanta snaga KFOR-a italijanski general Đuzepe Valote.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017