Vesti

Ministar P. Davinić za «Glas Juga» o Kosovu i Metohiji

Ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić izjavio je da ne očekuje veće probleme na Kosovu i Metohiji i jugu centralne Srbije do faze kada se bude pokazalo da albanski planovi o nezavisnosti 'možda nisu toliko realni'. On je u intervjuu listu 'Glas Juga' upozorio da se, 'u fazi kada se pokaže da albanski planovi o nezavisnosti nisu realni, možda mogu očekivati izlivi nezadovoljstva i oružanim putem'. «Mi nemamo mogućnost da reagujemo i da vojskom na bilo kakav način zaštitimo naše građane u Pokrajini», podsetio je ministar. Davinić je izjavio da pristupanje SCG Partnerstvu za mir i NATO može poboljšati poziciju zemlje u odlučivanju oko statusa Kosova i Metohije, što je jedan od razloga zbog kojih se zalaže za ulazak u te organizacije. 'Onoga trenutka kada budemo ušli u Partnerstvo za mir, mi postajemo saveznici i partneri sa svim zemljama koje se u okviru Kfora na Kosovu nalaze', objasnio je on. 'Nećemo, recimo, imati potrebe da imamo vazdušnu zonu bezbednosti. Ukinuće se kopnenena zona bezbednosti. Mi sada još ne možemo da stavimo u funkciju jedan civilni radar', dodao je Davinić. Prema njegovim rečima, druge prednosti ulaska u Partnerstvo za mir i NATO su posredne, jer će tada SCG moći da učestvuje u svim forumima u okviru Partnerstava za mir, između ostalih i u onima gde se raspravlja o bezbednosti na Kosovu i Metohiji, pa i budućem statusu Pokrajine.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017