Vesti

Filip Goldberg: Nijedna strana neće dobiti sve što poželi

Šef Američke kancelarije u Prištini Filip Goldber rekao je danas da je pitanje decentralizacije Kosova veoma važna stvar koja ima veze sa budućnošću i međuetničkim odnosima na Kosovu. On je gostujući u emisiji «Razgovori» KIM radija ponovio da nijedna strana ne treba da očekuje da će dobiti baš sve što poželi, niti da će to biti, kako je kazao, dijalog gluvih, gde jedna strana govori a druga ne sluša. On je rekao da neće biti ni unapred gotovih rešenja po pitanju decentralizacije Kosova. «To ipak treba da bude tekući dijalog o decentralizaciji jer to je način na koji zajednice mogu da žive zajedno i gde budućnost može da se pronađe i za Srbe ovde te da se obezbedi sigurnost i bezbednost i pristojan život», rekao je Goldberg. Šef Američke kancelarije u Prištini je rekao da unutar albanske zajednice postoje neslaganja, političara i naroda, o decentralizaciji, o tome «kako je najbolje da se učini napredak u međuetničkim odnosima». Goldberg je mišljenja da najnoviji koraci koje su Privremene institucije Kosova preuzele odgovaraju delimično na izjave gospodina Solane, izjave vlada SAD i ostalih vlada, za većom fleksibilnošću. «To su koraci u pravom smeru i to moramo da priznamo, i ostavljeno je srpskoj zajednici i Beogradu da to vidi i prizna, i da na sebe prihvati takav stav, kazao je Filip Goldberg šef Američke kancelarije u Prištini gostujući danas na KIM radiju. Govoreći o povratku raseljenih, on je rekao da je međunarodna zajednica tokom protekle godine uložila sedam i po miliona dolara u tom pravcu. On je izrazio uverenje da će uskoro početi pregovori o finalnom statusu Kosova izražavajući nadu da će se naći zajednička polazna tačka u kompromisu između suprostavljenih strana. Goldberg je ponovio da nezavisnost nije krajnje stanje niti je lek za sve.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017