Vesti

Večernje Novosti o prodaji srpskih imanja u Čaglavici

Selo Čaglavica, srpska oaza nadomak Prištine, ponovo je u albanskom obruču. Posle nasilja iz marta prošle godine, kada su hiljade Albanaca nagrnule na ovo mesto, zastrašeni meštani prodali su veliki broj placeva i kuća pišu u današnjem broju Večernje Novosti. "Kupci" su se opasno primakli centru sela i sve više "zatvaraju" put ka obližnjoj Gračanici. Veliko uznemirenje među preostalim Srbima izazvala je prodaja kuće Ružice Gligorijević u centru sela. Ispred njene kapije, naime, 15. marta prošle godine albanski ekstremisti su ranili srednjoškolca Jovicu Ivića. Dva dana kasnije dogodio se 17. mart i pogrom nad Srbima u celoj pokrajini. - Poslednja prodaja obavljena je pre oko mesec dana - govori za Večernje Novosti potpredsednik sela Čaglavica Momir Mitrović. - Albanac je od dvojice braće Dekića kupio bivšu kafanu "Kosovka", čuvenu na celom Kosovu i Metohiji, sa pet ari placa, i kuću iza nje, sa istom tolikom parcelom. Platio je 90.000 evra i već se uselio u kuću. Albanci su preko "debelog" novčanika prodrli duboko unutar sela. Stara, oronula kuća, na šezdesetak ari placa, tik uz zgradu Doma kulture, u kojem je i redakcija lokalnog "KiM radija", promenila je vlasnika odavno, za 120.000 maraka. Tek nedavno se čulo za tu transakciju. Kuća je za sada prazna. Kupac, kažu, samo čeka povoljan trenutak da se useli... Večernje Novosti saznaju da za ar zemljišta Albanci plaćaju 10.000 evra. Srpska zemlja nekada je bila sve do ulaza u Prištinu, do bolnice. Veliki grad je sada skoro "progutao" Čaglavicu. Na bivšim njivama izgrađene su bezbrojne građevine: benzinske pumpe, skladišta, stovarišta... U Čaglavici, u oko 300 kuća, živi blizu 1. 500 ljudi. Raseljenih je oko 350. Ako se ponovi 17. mart, strahuju meštani, ekstremisti će napasti sa svih strana, a oni koji se do tada ne odsele - neće imati kuda da pobegnu. Ako se prodaja (kuća) nastavi ovom brzinom, a nastaviće se ako se nešto odmah ne preduzme, Čaglavica, koja se nalazi na samo dva kilometra od Prištine, nestaće za nekoliko godina... Rasprodaja imanja i kuća uz sam put odseći će ostatak sela od puta koji vodi za Laplje Selo i Gračanicu, što će stvoriti još veću nesigurnost i odseći deo sela koji se nalazi prema albanskom selu Ajvaliji. U takvoj situaciji, za nekoliko godina veliki broj mladih ljudi neće imati nikakav interes da se ovde zadrži, a mnogi se već sada spremaju da odu - piše, između ostalog, u pismu koje je Mesni odbor sela Čaglavice dostavio Svetozaru Maroviću, Borisu Tadiću, Vojislavu Koštunici i Nebojši Čoviću čije navode danas prenose Večernje Novosti.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017