Vesti

Klajnšmit-Nema dovoljno para za povratak raseljenih

Direktor Kancelarije za zajednice, povratak i manjine Kilijan Klajnšmit i portparol ministarstva za povratak i zajednice Fatmir Šeholi održali su danas u Prištini pres konferenciju za novinare na kojoj su predstavili rezultate i planove povratka raseljenih lica na Kosovo i Metohiju. Najavljeno je i skoro donošenje zakona o povratku prognanih. Zakon o povratku koji je u pripremi, po rečima Kilijana Klajnšmita predstavljaće zamenu dosadašnjih priručnika za povratak i omogućiće sprovođenje sudskih odluka. Obrazlažući razloge za donošenje ovog zakona on je naveo postojeću činjenicu da je veliki deo imovine prognanih uzurpirano što, kako kaže, predstavlja jedan od ključnih razloga slabog povratka raseljenih lica. «Mnogo ljudi želi da se vrati. Nisu oni više vezani za dnevno politička pitanja a nisu toliko zainteresovani ni za status. Mi imamo mnoge aktivnosti koje nisu finansirane na odgovarajući način i imamo razne signale sa raznih strana i mi moramo postupno da zamenimo međunarodni faktor, koji radi na tome, lokalnim faktorima», rekao je Klajnšmit. Direktor kancelarije za zajednice povratak i manjine rekao je da je juče u Kraljevu razgovarao sa raseljenim licima koji su istinski izrazili želju da se vrate na Kosovo i Metohiju. On je naveo da se u pokrajinu od 1999 do danas vratilo 13 hiljada raseljenih lica od čega 50 % Srba, naglasivši da ima veliki broj pojedinačnih povratnika. Klajnšmit, međutim, odbacuje tvrdnju novinara da ništa nije urađeno po pitanju povrataka Srba na Kosovo I Metohiju «Pogledajte te srpske povratnike. To jednostavno nije dovoljno. U tome je problem a ne da to ne postoji ili da se na tome ne radi. Reći da to nije ništa, da se mi bavimo samo pripremom- nije sasvim fer zbog toga što su mnogi napori uloženi u to a na tome rade i sami povratnici koji se pripremaju za povratak», kazao je on. Portparol ministarstva za povratak i zajednice Fatmir Šeholi optužio je danas Beograd da manipuliše sa raseljenim Srbima. «Treba da kažete svi zbog čega Beograd vrši opstrukciju celo vreme na raseljene i sve ostale koji su Srbi. Zašto svi to ne potenciramo?Oni to šest godina rade neprekidno sa ljudima koji su po kolektivnim centrima. Mi moramo da se pripremamo kako bi se suočili sa tom itinom Beograda», rekao je Šeholi na konferenciji za novinare. Klajnšmit i Šeholi zajednički su ocenili da je severna Mitrovca ključni problem i da se ubrzano radi na povratku Albanaca u Severni i Srba u Južni deo grada.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017