Vesti

Tieri Rejnar: Francuska isti stav o budućem statusu Kosova kao i Kontakt grupa

Predstavnici Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković i Dragan Velić razgovarli su danas u Gračanici sa šefom francuske kancelarije u Prištini Tierijem Rejnarom o situaciji na Kosovu i Metohiji. Kada je budući status Kosova u pitanju Francuska ima isti stav kao i ostale članice Kontakt grupe izjavio je novinarima posle susreta sa Radom Trajković i Draganom Velićem šef francuske kancelarije u Prištini Tieri Rejnar. “Taj stav je bio izražen u aprilu kad su se politčki direktori svih zemalja Kontakt grupe našli u Beogradu, izrazili su taj stav. U tim pitanjima Francuska nema svoj poseban stav, svoje posebno mišljenje već zajedničko sa Kontakt grupom”, kazao je Rejnar. Potpredsednik Srpskog nacionalnog veća Rada Trajković prenela je šefu Francuske kancelarije u Prištini stavove da će sprovođenje decentraliizacije na Kosovu i Metohiji, bez dogovora sa vlastima u Beogradu predstavljati veliki problem. “Prošto Srbi nisu spremni da implementiraju nešto što isključuje Beograd, svaka centralizacija dogovorena sa Beogradom jeste uspeh u nečemu što je sprovođenje implementacije te decentralizacije mi u Beogradu imamo demokratsko liderstvo i samim tim očekujemo da će međunarodna zajednica na jedan način vršiti uticaj na nešto što je kontakt ili između albanskih lidera i Beograda na dobrobit i opstanak svih ljudi na ovom prostoru. Ono što Srbi sa prostora Kosova i Metohije, ili što smo mi preneli je bilo ustvari jedna poruka da je problem Kosova i Metohije mnogo stariji i od Milosevića”, kazala je Trajković. Šef francuske kancelarije u Prištini Tieri Tejnar razgovarao je tokom dana i sa načelnikom Kosovskog okruga Srđanom Vasićem.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017