Vesti

Staro Gracko-Šest godina od ubistva 14 žetelaca

Danas se navršava šest godina od ubistva 14 žetelaca iz Starog Gracka kod Lipljana. Na seoskom groblju sem članova porodica ubijenih koji su zapalili sveće, nije bilo nikog od političkih predstavnika Srba. Posebno razočarenje porodica ubijenih izazvalo je to što na obeležavanju šeste godine od masakra u Starom Gracku nije bilo ni sveštenika. Paroh lipljanski Ranđel Denić za KIM radio kaže da nije bio pozvan da služi parastos Srbima koji su stradali na svojim njivama pre šest godina. “Niko nije zvao, niko nije pitao. Prekinuli su tu tradiciju. Na groblje su otišle samo porodice žrtava. Ja sam se čudio zbog čega su prekinuli tu tradiciju”, kaže paroh Ranđel. Potpredsednik multietničke opštine Lipljan Borivoje Vignjević nije prisustvovao današnjem obeležavanju godišnjice u Starom Gracku jer se, kako kaže, trenutno nalazi van zemlje. Vignjević nas je uputio na koordinatora Opštine Lipljan Momira Čankovića koji nas je upitao ko smo mi da njega pitamo zbog čega nije prisustvovao ovoj godišnjici. “Ko si ti bre, da me to pitaš? Šta je tebi”, pitao je Čanković i prekinuo vezu. Načelnik Kosovskog okruga Srđan Vasić rekao je da nije prisustvovao godišnjici od ubistva 14 žetelaca u Starom Gracku jer, kako kaže, nije bio pozvan od strane Odbora za komemoraciju. “Pa možda nije korektno, ali ja ne znam da je taj Odbor nekoga i zvao na komemoraciju. A Odbor za komemoraciju, ako ga i ima nikoga nije pozvao. Barem mene nisu zvali”, kaže Vasić. Nepozvan nigde ne ide, pa tako i nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović. „Nisam bio, nisam ni pozvan. Po prvi put nisam pozvan, inače sam na svim ili gotovo svim tim komemorativnim skupovima bio do sada. Jako mije žao jer činjenica da su ljudi opterećeni drugim stvarima pa manje razmišljaju o tome da makar u ovim teškim situacijama pozovu one koji su im u prethodnom periodu pomagali i koji bi eventualno tu taragediju mogli idalje da drže živom, u smislu da ne dozvolimo da se tako nešto zaboravi“, kaže Ivanović. Ubistvo 14 Srba među kojima je bio i sedamnaestogodišnji dečak dogodilo se 23. jula 1999. godine u ataru sela na njivama gde su želi pšenicu. Počinioci ovih monstuoznih ubistava do danas nisu ponađeni. Izlazak na groblje koje je nekoliko puta rušeno danas su obezbeđivali pripadnici Kosovske policijske službe.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017