Vesti

Sastanak u Gračanici o decentralizaciji vlasti u pokrajini

U organizaciji Kosovskog okruga danas je u Gračanici organizovan sastanak političkih predstavnika Srba i nosioca državnih funkcija na Kosovu i Metohiji, na temu decentralizacija vlasti na Kosovu i Metohiji. Neposredni povod za održavanje ovog sastanka je najavljena odluka šefa UNMIK-a Petersena i ministarstva za lokalnu samoupravu Vlade Kosova da se takozvani pilot projekat u Gračanici definiše samo na Gračanicu, bez okolnih srpskih sela. Učesnici sastanka odbacili su takav plan decentralizacije Kosova i Metohije, potvrdio je za naš program načelnik Kosovskog okruga Srđan Vasić. «Učesnicima sastanka savetovao sam da bez uključivanja okolnih sela u taj pilot projekat ne učestvuju», rekao je za KIM radio nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović. «Razgovor o tome da li Gračanica teraba da bude prihvaćena kao jedna katastarska opština, mislim da je naišao na ogorčenje i opravdano nezadovoljstvo svih koji su danas bili na sastanku, to su sve političke partije i sve objektivno političke opcije koje mogu da postoje tu. Naime, UNMIK i ministarstvo za lokalnu samoupravu pokušava da podeli Srbe u Gračanici i da ih nekako podeljene lakše savlada, u smislu da napravi samo Gračanicu opštinu koja će biti mala nedovoljno snažna da se odupre svemu onome što bi moglo da bude i nedovoljno ekonomski jaka», kaze Ivanović. «Svojevremeno bi dakle način kompromitovao ceo proces decentralizacije, ta opština bi pokazala mnoge slabosti kao takva i onda bi u narednom periodu rekli, šta će vam više opštine kad ni ovu jednu niste znali da organizujete», ističe Ivanović. Po mišljenju koordinatora opštine Kosovo Polje Slađane Denić sastanak je bio veoma dobar i konstruktivan. «Iznesena su različita mišljenja svih političkih partija i predstavnika koji su prisustvovali na sastanku i što je meni posebno drago donesen je jedan poseban stav, odnosno jedan zajednički stav da se program decentralizacije prema Kosovskoj Vladi ne prihvati, odnosno da ne postoje nikakvi razlozi za prihvatanje, jer naravno da ide na štetu srpske zajednice», kaže u izjavi za KIM radio, Slađana Denić.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017