Vesti

Politički predstavnici Srba sa KiM nezadovoljni Petersenovim planom decentralizacije

Zbog pritiska međunarodne zajednice i funkcije koju obavlja šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen doveden je u poziciju da mora nešto da uradi i za Srbe na prostoru Kosva i Metohije, iako je njegovo delovanje većim delom u funkciji ostvarivanja albanskih projekata, rekla je potpredsednik SNV-a Kosova i Metohije Rada Trajković komentarišući za KIM radio najavljeno potpisivanje uredbe o decentralizaciji. “Mislim da želi da napravi neku inprovizaciju. Bojim se da na taj način, ukoliko ponudi decentralizaciju koja je u suprotnosti sa nečim što podrazumeva egzistecijalni oblik opstanka Srba na prostoru Kosova i Metohije, Srbi će je odbiti, neće prihvatiti da je implementira i na taj način ponovo će doći do zategnutosti odnosa između međunarodne zajednice i Srba i zato mislim da gospodin Petersen treba da se dogovori da prava i suštinska decentralizacija bude realnost”, kaže Trajkovićeva. Ona kaže da je decentralizacija Srbima šansa za život i opstanak. Pohvalivši plan decentralizacije Vlade Srbije Trajković je rekla da nema ništa protiv Petersenovog plana o formiranju opštine Đeneral Janković, ali smatra da formiranje opštine Gračanica nebi bili obuhavćeni svi Srbi sa Kosova i Metohije. Lider SPOT-a Momčilo Trajković za KIM radio kaže da je Petersenov pristup decentralizaciji pogrešan i on neće biti prihvaćen od strane Srba ili neće suštinski promeniti stanje u pokrajini. “Ne može doneti ništa ukoliko se ne prihvate predlozi srpske strane koji treba da rešavaju suštinski problem a ne da zadovoljavaju političke interese, međunarodne zajednice Albanaca, odnosno lobija koji u stvari žele da na neki način ispune standarde a da u suštini ne pomere u korist zajedničkog života”, smatra Trajković. I član Srpske liste za Kosovo i Metohiju, Ranđel Nojkić je mišljenja da plan šefa UNMIK-a o decentralizaciji ne donosi ništa Kosovu i Metohiji. ”Ukoliko se primedbe budu uzele u obzir i ukoliko se ozbiljno razmotre svi predlozi koje je srpska zajednica dala, onda ona može imati nekakav značaj i da ima nekakav uticaj na rešenje, kaže Nojkić. Još jedan od predstavnika Srpske liste Goran Bogdanović kaže da Srbi takav vid decatralizacije ne prihvataju. Iz prostog razloga što ne vidimo da će biti bolje srpskoj zajednici od toga. Međutim, mi imamo svoj plan za decentralizaciju koji aktivno zastupamo i kod međunarodne zajednice i kod Albanaca, rekao je Bogdanović. «To su političke mrvice koje šef UNMIK-a nudi Srbima», rekao je predsednik zajednice srpskih opština i naselja Marko Jakšić. On kaže da Srbe može da zadovolji samo suštinska decentralizacija. «Nema potrebe i razloga da Petersen u isto vreme pravi jedan veliki albanski projekat time što Albancima daje sudstvo i policiju a sa druge strane Srbima nudi neke pilot opštine kao što su Parteš i Gračanica, gde oni sami određuju granice opštine i time pitanje decentralizacije svode na komunalni a ne etnički problem», rekao je Jakšić KIM radiju.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017