Vesti

U Prištini prezrentovan Strateški okvir za povratak raseljenih na Kosovo

Na osnovu strateškog okvira za povratak raseljenih na Kosovo i Metohiju, koji je danas prezentovan, Ministarstvo za povratak preduzeće sve potrebne aktivnosti koje su u sklopu njegovog mandata za implementaciju standarda. U planu, Ministarstvo izrazava nadu da će akteri uključeni u ovaj projekat moći da promovišu opštu bezbednost i eliminišu birokratske prepreke za povratak, poštuju prava svojine, kao i da doprinesu osnivanju civilne multietničke i ekonomski razvijene zajednice koja teži evropskoj integraciji. Strateški okvir za povratak prezentovan je na sastanku na kojem su prisustvovali ministar za povratak Slaviša Petković, vodeći ljudi međunarodne zajednice na Kosovu, pre svih šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen, predstavnici albanskih političkih partija, kao i predstavnici srpske zajednice. Nakon sastanka, šef UNMIKa Soren Jesen Peteren rekao je da uspeh povratka nije pitanje brojeva, već bezbednost, razmatranje imovinskih pitanje, kao i zapošljavanje, odnosno privredne mogućnosti, za šta je potrebno jako zalaganje kosovskih privremenih institucija. Kao važnost u procesu povratka Petersen je naglasio i uključivanje Srba u rad privremenih institucija i konačna odluka Beograda u tom smislu. Komentarišući plan Ministarstva za povratak, član Srpske liste za Kosovu i Metohiju Ranđel Nojkić kaže da ovaj okvir nema nikakva konkretna rešenja i da ovim okvirom, osim što se zahtevaju materijalna sredstva, nama nikakvih rezultata. ”Treća stvar koja je veoma bitna jeste da ne postoji strategija implementacije povratka Srba, što je, takođe, ukazano kao nedostatak projetka i četvrta stvar je, takođe, napisana u dokumentu, a ne stoji da je sloboda kretanja na zavidnom nivou i da svi mogu da se vrate”, kazao je Nojkić. „Kosovo je dom svim građanima, dom u kojem će se svi osećati slobodno“, rekao je premijer Kosova Bajram Kosumi izražavajući zadovoljstvo ovim strateškim planom. On je rekao da su sredstva za povratak većim delom obezbeđena, ali se očekuje pre svega pomoć donatora. Šef UNMIK-a obavestio je prisutne novinare da je danas predao premijeru Kosova plan za prenos ovlašćenja, odnosno nadležnosti u oblasti policije i pravosuđa privremenim institucijama.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017