Vesti

SNV predao peticiju protiv Petersena

Predstavnici Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije predali su juče Kancelariji Ujedinjenih nacija u Beogradu peticiju sa 25.000 potpisa protiv šefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena. «Peticiju su potpisali samo Srbi koji su ostali da žive na prostoru Kosova i Metohije uz izostanak nekoliko srpskih sredina u koje nismo mogli da optutujemo iz bezbednosnih razloga», rekla je u izjavi za KIM radio Rada Trajković. Obrazlažući razloge za ovakvu inicijativu ona je kazala da je Petersenovo delovanje u funkciji realizacije projekata Albanaca sa prostora Kosova i Metohije i zalaženje u ovlašćenja države Srbije. «Mi smo tražili povlačenje jednog međunarodnog birokrate sa jasnim ciljem da zamolimo ili da tražimo da podnese ostavku politika Međunarodne zajednice na Kosovu koja do ovog momenta nije ništa uradila na rešavanju srpskog pitanja na ovom prostoru», rekla je Trajković. Ona je naglasila da Srbi sada imaju samo projekat privremenosti koji ne nudi opstanak a suštinski se rešava kroz nešto što podrazumeva decentralizaciju. Rada Trajković smatra da bi decentralizacija omogućila Srbima sa Kosova jednu vrstu bezbednosti, ekonomske perspektive i opstanka i povratka onih koji su proterani sa prostora Kosova i Metohije. «Ovo nije samo zahtev za povlačenje Petersena već i poruka međunarodnoj zajednici da je došlo vreme da počne da se rešava i srpsko pitanje», rekla je ona. Potpredsednik SNV-a Kosova i Metohije rekla je da peticija nije predata Kancelariji UNMIK u Prištini zbog nepoverenja u Petersena i nedostatka slobode kretanja.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017