Vesti

Incident u Obiliću

Koordinacioni centar danas pre podne je i zvanično obavešten da je, u noći između srede i četvrtka, u centru Oblića demolirana nedavno obnovljena stambena zgrada namenjena srpskim povratnicima. ’’Bela zgrada’’, kako ovaj objekat sa 12 stanova inače nazivaju građani Obilića, bila je zapaljena i uništena 18. marta 2004. godine. Zgrada je bila neuseljena jer nije bila tehnički primljena, i do pre neki dan čuvalo je obezbeđenje. Ono je međutim, povučeno po nalogu lokalnih vlasti, nakon procene privremenih institucija i UNMIK-a da je reč o tzv. ’’plavoj ’’, bezbednoj zoni, u kojoj je postignut deo standarda za KiM. Sada je ova zgrada namenjena povratnicima ponovo neupotrebljiva. Uništena je, razvaljena ili odneta stolarija, bravarija, sanitarije, a ukradeni su i strujomeri, kao i sve stvari koje su se mogle odneti iz stanova, u koje je, uprkos tehničkim nedostacima, započelo useljenje. Saradnici kancelarije Koordinacionog centra za opštinu Obilić potvrdili su da je najnoviji nasilnički čin izazvao razočaranje i ogorčenje malobrojnih Srba u ovoj opštini, koji su i inače sumnjali u verodostojnost tvrdnji o dovoljnoj ispunjenosti standarda za njihov povratak kućama i miran život.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017