Vesti

Debata o budućnosti Kosova

Danas je u zgradi amfiteatra mladih u Prištini održana debata o budućnosti Kosova. Debati su prisustvovali šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen, nosilac srpske liste Oliver Ivanović, kosovski premijer Bajram Kosumi, lider opozicione stranke ORA Veton Suroi i izvršni direktor Kosovske mreže žena Igbola Rugova. Prisutni gosti su odgovarali na pitanja publuke među kojima je bilo najviše studenata i novinara. Pitanja srpskih novinara uglavnom su se odnosila na bezbednost kretanja u gradovima širom Kosova i Metohije. Na pitanje novinara iz Gračanice koje je bilo upućeno Premijeru Kosumiju, kako komentariše neslobodu kretanja srpske zajednice a sa druge strane Albanski političari propagiraju bezbednost Srba Kosumi je odgovorio. [Meni je iskreno žao što vi nemožete da dođete u Prištinu, imam podatak da 2640 ljudi iz administracija Kosovskih institucija gde su većina Srbi, dolaze da rade u osam sati ujutru, rade sa svojim kolegama Albancima Romima i drugim etničkim zajednicama i slobodno se kreću kroz grad svakog dana bez problema. Mi kao Vlada dajemo sve napore da bismo garantovali slobodu kretanja svih građana Kosova bez obzira na njihovo poreklo]. Dok je Premijer Kosumi opisao zadovoljavajuću bezbednost kretanja, šef UNMIK-a je istakao da je bezbednost kretanja srpske zajednice znatno poboljšana, ali da je 17 mart dosta otežao poboljšanje slobode svih nealbanskih zajednica. Šef srpske liste Oliver ivanović komentarišući pitanje slobode kretanja je rekao da posle svega što se u poslednjih šest godina dešavalo na Kosovu i Metohiji, Srbi imaju opravdani strah da odlaze u grad i slobodno komuniciraju na svom maternjem jeziku. Ivanović je komentarišući pitanje poručio Srbima[nemojte da u potpunosti poslušate Premijera Kosumija, mislim da je situacija malo bolja nego što je bila prošle godine i hvala Bogu da od 17 marta do danas nemamo ozbiljnijih incidenata osim ubistva Dimitrija Popovića u Gračanici. Postoje subjektivni razlozi za strah, strah je psihološka kategorija, čovek koji je dozivljavao loše stvari četiri pet godina, teško može da promeni svoju svest i da sebi kaže „ajde sad ću da probam“ ne rizikuje se sa sopstvenim životom a još se manje rizikuje sa životom svoje dece. Ako bi UNMIK bio mnogo efikasniji u kontroli pravosudnog sistema i policije i natera UNMIK i policiju da rade svoj posao bez straha kakva će biti reakcija nekog sela ako se uhapsi neko od značajnijih ljudi] Pitanja Albanskih studenata se su uglavnom odnosila na teške uslove studiranja i korupcije u prosveti Kosova, a isticali su visoku stopu nezaposlenosti koja prema njihovim podacima premašuje 70%. Organizator debate je tv mreža BBS uz pomoć RTK.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017