Vesti

Na šestogodišnjicu egzodusa Srba sa Kosova izvedena monodrama ''Deco moja, kude li ste''

Izvođenjem monodrame Radmile Mićić ''Deco moja, kude li ste'', posvećene svim majkama koje još traže svoje najmilije nestale na Kosovu i Metohiji, sinoć je u atrijumu Crkve svete Petke na Kalemegdanu obeležena šestogodišnjica egzodusa srpskog naroda sa Kosova i Metohije, potvrdio je KIM radiju pesnik sa Kosova i Metohije Ranko Đinović koji je prisustvovao ovom događaju. Potresnu monodramu o majci Petri Kostić iz Metohije koja traga za 14 članova familije Kostić, među kojima su i njeni sinovi Lazar i Todor, Mićićeva je izvela pred više od stotinu članova Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih. Ova monodrama žene iz Toronta dobar je pokazatelj kako udaljenost nije prepreka kada su u pitanju ljudske vrline a kako je blizina prepreka ako je suština ljudska drugacijeg tipa, kaže Đinović. „Budući da sam lično učestvovao u toj molitvi za sve otete ljude i da su mi njihove porodice pokazale poverenje u prvim godinama da budem jednak među ravnima vratilo mi se sećanje na naše živote u svojim kućama i još uvek živa vera u majku hraniteljku Metohiju, živa nada da ću se vratiti u svoju kuću u Đakovici i, takođe živa je vera i nada da će se saznati istina o otetim ljudima koji su oteti samo zato što su ljudi drugog imena i koji su zaveštani kosovskometohijskoj zemlji. Ranko Đinović želeo je da se pesmom obrati svom bratu od strica Dušku za kojim traga već šestu godinu. Nakon izvođenja monodrame usledilo je kazivanje stihova pesnika sa Kosova i Metohije, a kosovske narodne pesme pevale su Svetlana Stević i Ljubomir Manasijević.



Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017