Vesti

U Prištini počeo skup o budućnosti Kosova

Dvodnevni skup “Beograd-Priština, koraci ka izgradnji poverenja i razumevanja”, počeo je danas u Prištini. Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen izjavio je da od Kosovskih institucija očekuje ispunjenje propisanih standarda, u prvom redu onih u vezi s boljim životom manjinskih zajednica. Beogradska formulacija budućeg statusa Kosova i Metohije više od autonomije, manje od nezavisnosti apsolutno ne znači ništa jer je to stanje opis postojećih prilika i slika problema, a ne njegovo rešenje, izjavio je za KIM radio predsednik Lidera demokratske frakcije Čedomir Jovanović. On smatra da i albanska teza o nezavisnosti Kosova nema svoju suštinu. Jovanović kaže da probleme na Kosovu treba da rešavaju građani Kosova u skladu sa principima 21. veka. Sve te teške reči, kako je rekao, suverenitet i nezavisnost imaju potpuno drugačiji kontekst u vremenu u kojem živimo. On je u svom izlaganju takođe istakao da je postojeće stanje na Kosovu upravo više od autonomije a manje od nezavisnosti. Jovanović kaže da treba razumeti signale koji stižu iz sveta, jer smo, kako je kazao, toliko puta gurali glavu u pesak da bi praktično to ovoga puta bio zločin prema srpskom narodu. Na pitanje, dali je u današnjim sagovornicima video demokratski potencijal, Jovanović je odgovorio: Video sam dosta fraza! Sa druge strane, lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači naglasio je, obraćajući se učesnicima današnje konferencije, da bi Kosovo trebalo da bude nezavisna država u kome bi sve zajednice imale ista prava. Predstavnici ostalih zajednica među kojima i predstavik bošnjačke i turske zajednice Džezair Murati izrazio je protest zbog neučestvovanja ostalih zajednica na ovom i sličnim skupovima, rekavši kako je potrebno da neko napravi problem da bi se o njemu razgovaralo.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017