Vesti

SAD neće nametati bilo kakvo rešenje kada je budućnost Pokrajine u pitanju

Američki podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns izjavio je u Prištini da SAD neće nametati bilo kakvo rešenje kada je budućnost Pokrajine u pitanju već da o tome treba da odluči ovdašnje stanovništvo. On je naglasio da SAD i cela međunarodna zajednica smatraju da je vreme da se definiše budući status Kosova, jer kako je rekao trenutni status [kvo] nije održiv i ne odgovara nikome. Berns je rekao da se uloga Beograda u procesu donošenja budućeg statusa Kosova ne može dovoditi u pitanje, ali je istakao da Srbi moraju aktivno biti uključeni u ovom procesu, jer je to kako je rekao, u njihovom interesu. SAD podržavaju svaki proces koji vodi ka miru. I smatram da je vreme da započne ocena ispunjenosti standarda gde će konačnu reč dati generalni sekretar UN Kofi Anan, na osnovu izveštaja svog izaslanika Kaia Eidea koji u ponedeljak dolazi u Prištinu, rekao je Berns. Treći čovek američke administracije je istakao da neće biti povratka na stanje pre 99 godine, ali da je isto tako važno poštovanje prava manjina. On je pohvalio premijera Srbije Vojislava Koštunicu, rekavši da je on pravi lider jer je osudio zločin u Srebrenici i naredio hapšenje počinilaca zločina sa snimka koji je nedavno prikazan. U popodnevnim satima Nikolas Berns obišao je dve srpske porodice u Obiliću, sa kojima je razgovarao o uslovima života Srba u ovom mestu. Američki podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns prethodno je tokom dana razgovarao sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom, političkim predstavnicima Srba i Albanaca i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017