Vesti

Juče zasedala Komisija za obnovu porušenih svetinja

Protosinđel Sava Janjić iz manastira Visoki Dečani potvrdio je za KIM radio da je juče održana sednica komisije za obnovu porušenih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji na kojoj je učestvovao i vladika lipljanski Teodosije. «Dogovoreni su određeni prioriteti radova tako da se očekuje da će krajem ovog meseca biti raspisani tenderi, ubrzano radimo na pripermi dokumentacije za prioritetne obekte među kojima je Bogorodica Ljeviška u Prizrenu», kaže otac Sava. Otac Sava potvrdio nam je da je manastirskom bratstvu uručen zvaničan dokument kojim se prostor oko manastira proglasava opštim dobrom. On kaže da je to izvršna odluka šefa UNMIK-a Sorena Jesen-Petersena a već sledeće nedelje biće održan sastanak komisije za sprovođenje te odluke. Kosovski ministar kulture Astrit Haraćija juče posetio Visoke Dečane. «Bila je to privatna poseta a njegove priče o razgovorima koje je vodio sa nama nisu tačne» kaže protosinđel Sava Janjić. On dodaje da je ministar kulture došao u privatnu posetu na sopstvenu inicijativu da je želeo da vidi manastir i da se javi vladiki Teodosiju, koji je došao sa sastanka i pozdravio ga. «Međutim, posle toga smo saznali da je on izdao saopštenje da su vođeni nekakvi razgovori, da smo razgovarali o obnovi crkava», kazao nam je protosinđel Sava. On je naglasio je je reč o jednom pokušaju politizacije kulturne baštine sa kojom se crkva ne slaže. «Takva saopštenja ministarstva kulture kao i onaj primer podele brošura u Parizu na donatorskoj konferenciji predstavljaju žalosne primere koji ruše poverenje i otežavaju zajednički rad» zaključio je na kraju razgovora Otac Sava Janjić.Ostale vesti

Instalacija
U sklopu druge faze izgradnje kružnog toka na raskrsnici ulica Kralja Petra I i Knjaza Miloša postavljen je natpis „Volim Kosovsku Mitrovicu“, koji će krasiti sam grad i tako ispratiti aktuelni trend promocije koji je već zastupljen i u brojnim drugim gradovima centralne Srbije.
  • 03.08.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017