Vesti

Nepravedna odluka Haškog tribunala

Povodom odluke Pretresnog veća Haškog tribunala da odobri zahtev Ramuša Haradinaja, nekadašnjeg vođe Oslobodilačke vojske Kosova i bivšeg premijera Kosova, da se brani sa slobode do početka suđenja reagovali su i pojedini politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije. Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da je odluka Haškog tribunala nepravedna i da će se negativno odraziti na srpsko stanovništvo u Pokrajini. “Mislim da nije bilo mesto za takvu odluku zbog toga što UNMIK policija, KFOR i KPS ne kontrolišu teritoriju, što znači da ne mogu dati ni garanciju da će se optuženik haškog tribunala javiti u određeno vreme. Drugo, mislim da nemogućnost uticanja na svedoke postoji kao značajna opasnost, i treće to će izazvati vrlo negativan efekat na čitavu srpsku populaciju koja će to doživeti kao još jednu nepravičnost haškog tribunala direktno usmerenu protiv bezbednosti Srba”, kazao je Ivanović. Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović kaže da je ovakva odluka suda u Hagu bila i očekivana. “ Mi smo to najavili u našim komentarima prilikom one farse i simuliranja Haradinajevog hapšenja. Sve je bilo unapred jasno i da je postignut dogovor da se Haradinaj radi neke lažne simetrije izruči Hagu, a da se vrlo brzo posle pusti i da se brani sa slobode“, kaže on. Ivanović smatra da Haški tribunal pokazuje da nema ujednačen kriterijum i da postoji diskriminatorski odnos prema Srbima na Kosovu i Metohiji. “Eto Srbi koji su u Haškom tribunalu zbog verbalnog delikta ostaju godinama, a Haradinaja posle par meseci puštaju. To se do sada pre oslobađanja praktično nije desilo do ove odluke”, smatra Milan Ivanović. Odluka, međutim, još nije izvršna, pošto se tužilaštvo protivi njegovom privremenom puštanju na slobodu i najavilo je žalbu na odluku veća.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017