Vesti

Danas se navršava godinu dana od ubistva Dimitrija Popovića iz Gračanice

Na današnji dan pre godinu dana u kiosku brze hrane u Gračanici ubijen je sedamnaestogodišnji Dimitrije Popović. Na njega je pucano iz automobila u pokretu. Pripadnici kosovske policijske službe su brzo odreagovali i osumnjičeni za ubistvo su uhapšeni. Okružni sud u Prištini osudio je Dimitrijevog ubicu na 6, 5 godina zatvora. Sud je ubicu identifikovao kao “A. K. iz Prištine”, pošto je u trenutku kada je izvršio krivično delo bio maloletan. Drugooptuženog Ljabinota Gašija sud je oslobodio. Povodom godišnjice od ubistva Dimitrija Popovića reagovali su i pojedini politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije. Podpredsednik SNV centralnog Kosova Rada Trajković za KIM radio kaže da je za sve Srbe na Kosovu današnji dan izuzetno tužan u smislu podsećanja na ono što se dogodilo pre tačno godinu dana, kada je ubijen nedužan dečak čekajući sa drugovima u kisosku brze hrane. Trajkovićeva smatra da okrivljeni nije dobio kaznu kakvu je zaslužio. “Svakako da kazna od 6, 5 godina ne predstavlja odgovarajuću kaznu u odnosu na zločin koji je počinjen, s tim više, što ipak smatramo da će u daljem toku žalbenog postupka, na jedan način, ta kazna sigurno biti revidirana i biti u funkciji i daljem smanjenju”, rekla je Rada Trajković. Član Srpske Liste za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić smatra da je Okružni sud u Prištini izrekavši kaznu zatvora od 6, 5 godina za takav zločin, pao na veoma važnom ispitu. “U svakom slučaju kazna nije adekvatna, ugašen je jedan mladi život, a možda se i to ne bi dogodilo da srpski KPS policajci nisu učestvovali u hvatanju zločinaca, kao i da nisu u pitanju standardi. Sve u svemu, smatram da je sudstvo na Kosovu i Metohiji još jedanput palo na jednom veoma važnom ispitu i mislim da će se verovatno odbrana i rodbina pokojnog Dimitrija žaliti. Nadam se da će kazna biti adekvatna, ne samo za počinioce, nego i za onog koji je bio oslobođen, a koji je bio zapravo saučesnik u ubistvu, rekao je Nojkić.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017