Vesti

D. Kojadinović: Do 16 sati prikupljeno 20 miliona dolara za obnovu verskih objekata na Kosovu i Met

Jedan od učesnika donatorske konferencije za obnovu i zaštitu kulturne baštine na Kosovu i Metohiji ministar kulture i medija, Dragan Kojadinovič izjavio je za KIM radio da donatorska konferencija ima za cilj da obezbedi znatna novčana sredstva. ”Do ovog trenutka je poznato da je obećano 20.000.000 dolara, što bi moglo da se kaže da je jedna trećina neophodne sume za obnovu i rekonstrukciju svih objekata, ne samo Srpske pravoslavne crkve ve svih objekata koji su uništeni i oštećeni na području Kosova i Metohije. Ono što je po meni najvažnije da je i ova donatorska konferencija, iako to nije direktno rečeno i nije se direktno na takav način govorilo, bila još jedna osuda eskalacije terorizma na Kosovu i uništavanja onoga što je u osnovi kulturnog identiteta srpskog naroda, pravoslavnih crkava i manastira, naših svetinja. Na ovoj donatorskoj konferenciji je sa puno pažnje govoreno i o svim ostalim verskim objektima koji nisu pravoslavni, a koje treba i obnoviti i zaštititi i posebno je bilo reči da i oko crkava i manastira treba praviti zaštitne zone, kao i to da se omogući stanovništvu da se vrati, jer nećemo da dozvolimo kada se crkve i manastiri obnove da ponovo dođu na udaru vandala. Drugo: Šta će nam crkve i manastiri ako u njima i oko njih nema života. To važi za sve verske objekte, bilo kom narodu da pripadaju”, kazao je Kojadinović. Kojadinović kaže da je ministar Drašković u toku svog uvodnog govora podvukao da je vrlo važno da ova briga, a i briga donatora bude permanentna, što znači da to ne bude samo jedna akcija, ma koliko neuspešna bila već da svi zajedno moramo da vodimo računa o kulturnom nasleđu, jer je najvećim delom to kulturno nasleđe deo i evropskog i svetskog kulturnog nasleđa. „ Mi smo već u 21 veku i ne smemo sebi da dozvolimo da ponavljamo neke greške iz prošlosti već treba da udružimo pozitivnu energiju u stvaranju jednog drugačijeg Kosova. Ja mislim da smo na dobrom putu. Bila je prusutna dobra atmosfera koja dosta obećava. Novac neće biti problem, očekuje se da vrlo brzo počne da radi i nezavisna komisija SE“, smatra Kojadinović. Na pitanje novinara kako komentariše učešće Gorana Svilanovića na donatorskoj konferenciji koji se otvoreno zalaže za nezavisnost Kosova, minister Kojadinović nije želeo da komentariše. “ On u svom govoru nije na bilo koji način ugrozio naše namere i naše interese tako da tu nije bilo ničega posebnog, a ni negativnog što bi moglo da nam smeta. Činjenica je da je govorio u jednom duhu pomirenja, koegzistencije dva naroda“, kaže Kojadinović. Ministar Kojadinović je potvrdio da je Svilanović bio nenajavljen i da je govorio van plana, ali dodaje da to nije toliko važno jer postoje bitnije stvari koje su u prvom planu.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017