Vesti

Usvojen Kodeks o štampanim medijima na Kosovu

U Prištini je danas usvojen Kodeks o štampanim medijima na Kosovu. Kodeks su u prisustvu zamenika šefa OEBS-a na Kosovu i Metohiji Jensa Vodena i privremenog komesara za medije Roberta Žileta, potpisali samo predstavnici albanskih pisanih medija. Predstavnici srpskih štampanih medija na Kosovu danas nisu prisustvovali potpisivanju ovog dokumenta. OEBS-ov predstavnik za slobodu medija Dardan Gaši je rekao da će sledeći korak biti formiranje saveta za štampu koji će sprovesti ovaj Kodeks. Na pitanje novinara da li je neko od Srba učetsvovao u izradi ovog dokumenta, Dardan Gaši je rekao da je u radnoj grupi za izradu učestvovalo troje predstavnika iz nealbanske zajednice, a kao jednog od njih istakao Violetu Oroši. Jedina dva srpska štampana glasila na Kosovu i Metohiji “Glas Juga” i “Jedinstvo” nisu učestvovali u radnoj grupi za pisanje ovog dokumenta. Glavni i odgovorni urednik “Glasa Juga” Živojin Rakočević kaže da je nedopustivo da Srbi ne učestvuju u izradi ovakvog dokumenta. “Mediji su najosetljiviji deo ovog društva i zato je nedopustivo da se na tako neodgovoran način bilo kakva akta potpisuju bilo kakvi dokumenti. Smatramo da Srbi jednostavno moraju biti uključeni i to je jedan presedan za koji se nadamo da će biti osporen. I što je takođe neodgovorno i nedopustivo što se od nas zahteva da potpisujemo dokumenta u čijoj izradi nismo učestvovali. Ja sam od vas koji ste danas bili na konferenciji saznao o čemu se zapravo radi”, rekao je Rakočević. Koordinator Udruženja novinara Srbije na Kosovu i Metohiji, Žarko Joksimović takođe nije bio obavešten o izradi Kodeksa za štampane medije na Kosovu. “Nekoliko kolega i ja lično smo jutros bili zatečeni i zapanjeni informacijom da OEBS i nekakva alabanska udruženja novinara rade na pripremi teksta, koji je danas nekoliko urednika albanskih medija potpisalo. Zapanjuje činjenica da OEBS-a i sam privremeni komesar za medije Robert Žilet nastavljaju praksu negiranja postojanja i srpskih novinara i srpskih medija ovde”, kazao je Joksimović. Joksimović je najavio da će Udruženje novinara Srbije koje je u Pokrajini registrovano i kod UNMIK-a, uložiti protest zbog ovakvog postupka OEBS-ovog predstavništva za slobodu medija. Privremeni Komesar za medije na Kosovu Rober Žilet, izjavio je da je Kodeks izrađen po međunarodnim standardima novinarske prakse i da je obavezujući za sve izveštače, urednike i vlasnike štampanih medija na Kosovu. Današnjem potpisivanju Kodeksa o štampanim medijima, pored predstavnika OEBS-a prisustvovao je i šef Kancelarije za informisanje pri Vladi Kosova i predsednik Udruženja novinara Kosova.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017