Vesti

Godišnjica od pokušaja ubistva Jovice Ivića u Čaglavici

Na današnji dan 2004. godine u Čaglavici je teško ranjen osamnaestogodišnji Jovica Ivić, to je bio i uvod u trodnevne martovske nemire na Kosovu i Metohiji, koji su usledili dva dana kasnije. Na Jovicu Ivića su 15 marta prošle godine, pored magistralnog puta Priština-Skoplje u Čaglavici, za sada još uvek nepoznata lica pucala iz pištolja. Teško ranjeni Jovica koga je od ispaljenih 9 pogodilo 5 metaka, ležao je u lokvi krvi čitavih dvadeset minuta. On kaže da je u pomoć zvao komšije. “Posle dvadeset minuta pronašle su me komšije, hitno su me prebacili u Hitnu pomoć, prvo u Lapljem selu, onda u Gracanicu, iz Gracanice u Kosovsku Mitrovicu”, kaže Jovica. Posle mnogih terapija, Jovica se delimično oporavio. Ide u školu, ali još uvek postoji strah kada prođe pored mesta gde je na njega pucano. Za Jovicine roditelje prisećanje na 15 mart 2004. godine još uvek je bolno. Njegova majka Jela kaže da je ta noć za nju bila užasna i da je to bila velika tragedija. “Ne mogu da opišem bol koji sam pretrpela”, kaže uplakana majka. Kao i većina zločina na Kosovu i Metohiji i ovaj pokušaj ubistva do danas nije rasvetljen. Po rečima Jovicinih roditelja malo je onih koji su pomogli oporavak njihovog sina. Jovicin otac Dragan kaže da je pomoć zatražio i od Koordinacionog centra, međutim, nikakvu pomoć nije dobio. “Tražili smo pomoć od “BK” kompanije, oni su rekli da će nam pomoći kada prođu izbori, ali ni od toga ništa”, kaže Dragan. Jovicina majka kaže da joj je pomoć pružila samo Rada Trajković, direktor Doma zdravlja u Gračanici i podpredsednik SNV-a Kosova i Metohije. Trajkovićeva je pružila novčanu pomoć u iznosu od 10.000 dinara. Iste večeri kada je Jovica ranjen, Srbi iz ovog sela su revoltirani ovim, ali i ostalim napadima, koji od završetka rata ne prestaju, blokirali saobraćaj na putu Priština - Skoplje. Za sada je nepoznato da li je pokušaj ubistva osamnaestogodišnjeg mladića u Čaglavici deo plana po kome je dva dana kasnije počelo nasilje nad Srbima na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017