Vesti

Početak Vaskršnjeg posta

Danas počinje Veliki Vaskršnji post koji će trajati do 01. maja kada će ove godine biti obeležen praznik Hristovog Vaskrsenja. Jednodnevni post je svake srede i petka tokom cele godine, a višednevni postovi su oni postovi koje je sveta crkva ustanovila pred velike praznike i ima ih četiri: Sveti Veliki ili Časni post, Božićni post, Gospojinski i post Svetih apostola. Post za pravoslavnog hrišćanina jeste jedno od sredstava koje mu pomažu u izgrađivanju svoga spasenja sa stahom i trepetom, nikako cilj sam po sebi i sam za sebe. Post je ne samo božanska naredba i odredba nego i božanski način života. Postom se čistimo od strasti koje se razvijaju ugađanjem telu. Telesni post sam po sebi niti je dovoljan niti mnogo koristi, njega mora da prati duhovni post pod kojim se podrzumeva uzdržanje od svakoga greha s jedne strane i činjenje dobrih dela, posebno dela milosrđa, sa druge strane. Kada posti stomak od masnih i jakih jela onda treba i um da posti od gordih sujetnih i grešnih misli, i srce od strasnih i pohotljivih želja, i jezik od ružih reči, psovki i ruke od zlih dela i noge od krivoga puta, jer nije moguće deliti ova dva posta, pošto nije moguće telom biti slastoljubiv a dušom bogoljubiv.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017