Vesti

Soren Jesen Petersen posetio zapadni deo Pokrajine

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen posetio je danas Peć, Dečane, Đakovicu, manastir Visoke Dečane i Suvu Reku. Današnju posetu Metohiji šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen preduzeo je radi smirivanja situacije u Metohiji odakle je bivši premijer Haradinaj i gde je proteklih dana bilo manjih protesta. Petersen je posetu započeo razgovorima sa čelnicima Pećke i Dečanske Opštine. Dok je u Opštini Dečane trajao sastanak šefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena sa gradskim čelnikom Ibrahimom Saljmanijem, inače bliskim saradinikom Ramuša Haradinaja i Ademom Saljihajem, predsednikom privremene kosovske vlade, nedaleko od zgrade okupilo se oko 150 Albanaca koji nisu pokazivali znake bilo kakvog protesta, a voma brzo su se i razišli. Obraćajući se novinarima šef UNMIK-sa Soren Jesen Petersen je rekao da je odlazak Ramuša Haradinaja u Hag ostavio veliku prazninu, ali sa druge strane način na koji su Haradinaj i građani širom Kosova, a naročito u Dečanima odgovorili na optužnicu predstavlja ogroman korak napred. Petersen je istakao da svi treba da poštuju savet koji im je Haradinaj dao kada je odlazio, a to je da ostanu mirni i nastave rad na implementaciji standarda. Na pitanje novinara dali će civilna misija UN-a na Kosovu i Metohiji dati garancije za bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, Petersen je odgovorio da će garancije dobiti ukoliko Haški tribunal to zatraži od UNMIKa. Predsednik kosovske vlade Adem Saljihaj je rekao da posle Haradinajevog odlaska i šoka koji je mnoge zadesio, svi treba da budu svesni, a posebno građani Dečana, da je njihova buduća uloga podrška vladi koja se zalaže za ostvarivanje standarda i nezavisnost Kosova. Petsrsen je na kratko posetio i manastir Visoke Dečane rekavši da nije mogao da završi posetu Dečanima a da ne obiđe episkopa Teodosija i protosinđela Savu. Otac Sava Janjić je rekao da ne očekuje nerede povodom novonastale situacije i istako da je manastir dobio pojačano obezbeđenje i da je za sada ukinuta pratnja koju je KFOR pružao dečanskim monasima. Posetu šefa UNMIK-a obezbeđivale su jake snage KFOR-a i Kosovske policijske službe, a incidenata nije bilo.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017