Vesti

S. J. Petersen - Odluka Haradinaja primer političke zrelosti

Šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen rekao je da je odluka Ramuša Haradinaja da sarađuje s Haškim tribunalom primer "rastuće političke zrelosti Kosova, kao odgovornog člana međunarodne zajednice". "Sada je važno da narod Kosova reaguje sa istim dostojanstvom i zrelošću poput Haradinaja", saopštio je šef UNMIK-a. "Vrlo je važno da budemo mirni i dostojanstveni u ovim teškim danima", kaže Petersen. "Ja razumem šokiranost i bes koje je izazvao ovaj događaj. Pozivam, međutim, narod Kosova da svoja osećanja izrazi mirnim putem. Nasilan odgovor neće pomoći Kosovu. Poslužiće samo interesima onih koji su odlučni da blokiraju napredak Kosova", rekao je šef UNMIK-a. Nasilje bi, tvrdi Petersen, bilo "veliki korak unazad za sve što je Kosovo nedavno postiglo i predstavljalo bi poraz nedavnih dostignuća, pre svega onih koja su ostvarena pod Haradinajevim vođstavom". Jesen-Petersen je ocenio da je Haradinaj svojom odlukom "još jednom interes Kosova stavio iznad svojih ličnih insteresa". U saopštenju šefa UNMIK-a se podseća da će u skladu sa Ustavnim okvirom i drugim propisima, zamenik premijera privremeno preuzeti funkciju predsednika vlade.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017