Vesti

SNV pokrenulo inicijativu da smeni šefa ''UNMIK''a Sorena Jesena Petersena

U Konaku manastira Gračanica danas je održana petnaesta sednica Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije, kojoj je prisustvovalo oko 150 predstavnika veća. Nakon dvočasovne diskusije članovi su usvojili sledeće zaključke. Srpsko nacionalno veće podržava plan vlade Republike Srbije i Srbije i Crne Gore o decentralizaciji, a odbija da sarađuje u nametnutom od UNMIK-a pristupu u stvaranju pilot projekata za samo dva mesta na celom Kosovu i Metohiji Gracanici i Partešu. SNV Kosova i Metohije budno prati odluke Episkopa Raško-Prizrenskog Artemija i u potpunosti podržava sve njegove napore na zaštiti Srpske kulturne baštine na KiM. SNV ukazuje na bezobzirno kršenje elementarnog ljudskog prava, na imovinu na KiM kao i na mnogobrojne pogubne posledice u odnosu na Srpsku imovinu nastale primenom zakona u uspostavljanju registra prava na nepokretnu imovinu na KiM koji je donela Skupština Kosova. SNV podržava inicijativu kojom se traži od specijalnog generalnog sekretara da stavi van snage navedeni zakon, kao i da se preko ministarstva inostranih poslova SCG pokrene pred UN inicijativa preispitivanja ovlašćenja specijalnog predstavnika i privrednih institucija samouprave za donošenje zakona o ovoj oblasti a u skladu sa rezolucijom 1244. SNV ostaje pri stavu da nepostoji ni jedn opravdan razlog da se bilo ko od Srba uključi u rad Kosovskog parlamenta i drugih privremenih institucija da je to stav čitavog naroda KiM što je potvrđeno na oktobarskim izborima 2004 godine. Eventualno učešće pojedinaca bilo bi potpuno nelegitimno jer takvi sem sebe nebi predstavljali nikoga više. SNV pokreće inicijativu za smenu predstavnika generalnog sekretara UN Sorena Jesena Petersena zbog najveće odgovornosti zbog stanja u kome se nalazi Srpski narod, kao i zbog aktivnog zalaganja prikrivanja martovskih dešavanja na poslednjoj sednici saveta bezbednosti UN'a. SNV će realizaciju ove inicijative pokrenuti potpisivanje peticije kako kod Srba u rasejanju tako i kod Srba na Kosovu i Metohiji. Na sednici je usvojen i plan obeležavanja godišnjice 17. marta i odlučeno je da se taj dan obeleži molitveno, paljenjem sveća u hramovima Srpske pravoslavne crkve od dvanaest časova i pet minuta do trinaest časova. Član izvršnog odbora SNV-a Ranđel Nojkić nije se složio sa zaključkom veća da Srbi ne treba da učestvuju u institucijama Kosova, a nije bio ni zadovoljan načinom na koji je sednica organizovana. Sednicu je obeležio incident jer su predstavnici SNV-a Severnog Kosova Milan Ivanović i Nebojša Jović optužili Radio televiziju Srbije da ne želi da prati ovaj događaj. Novinaru RTS'a koji je prisustvovao sednici nije dozvoljeno da na optužbe odgovori.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017