Vesti

Ansambl «Sibirski vitezovi» gostovao u Lapljem selu

U organizaciji Društva srpsko-ruskog prijateljstva uz podršku Kordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, danas je u Lapljem selu održana kulturno-umetnička manifestacija u kojoj su učestvovali ansambal Narodnog pozorišta «Sibirski vitezovi» iz Irkutska iz Ruske Federacije, glumice Ivana i Jelena Žigon i pesnik Ranko Đinović. Drugog dana svoje turneje na Kosovu i Metohiji poslenici kulturnog stvaralaštva boravili su danas u Lapljem Selu. Oni su u osnovnoj školi Miladin Mitić pred oko više od 400 učenika i nastavnika održali koncert. Prvakinja narodnog pozorišta iz Beograda Ivana Žigon je za naš program rekla da dolazak na Kosovo i Metohiju predstavlja dolazak u zavičaj. Kosovo i Metohija je svakom, da kažem građaninu Srbije, kolevka i zavičaj, eto kao da sam došla najzad na svoje, jer se mnogo više osećam na svome na Kosovu nego u Beogradu, kaže Ivana Žigon. Glumice Jelena i Ivana Žigon su na početku programa recitovale pesme «Simonida» Desanke Maksimović i «Gračanica» Milana Rakića. Narodni ansabal «Sibirski vitezovi» prešli su 8.000 km da bi pokazali svoje poštovanje prema narodu Kosova i Metohije u misiji ljubavi i hodočašća. Za njih je najvažniji časni krst i ruska zemlja. Članovi ovog ansambla bili su u kostimima kozačkih vitezova i pevali su ruske i srpske pesme. A nastup su započeli pesmom «Srpska se truba s Kosova čuje». Ova manifestacija ne bi bila manifestacija a da nije bilo pesme Vidovdan koju su svi prisutni zajedno sa Ivanom Žigon sa zadovoljstvom pevali. Ansambal Narodnog pozorišta «Sibirski vitezovi» iz iz Ruske Federacije svoju turneju večeras nastavlja u 19:30 u Domu kulture u Gračanici a sutra će posetiti srpska mesta i manastire u Metohiji.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017