Vesti

Bučkovski i Petersen razgovarali u Prištini o demarkaciji granice

Premijer Makedonije Vlado Bučkovski stigao je danas pre podne u Prištinu gde se susreo sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN-a na Kosovu Sorenom Jesenom-Petersenom. Jedna od tema razgovora bila je demarkacija granice između SCG i Makedonije u delu prema Kosovu. Makednonski premijer rekao je na konferenciji za novinare da se pitanje demarkacije granične linije mora udovoljiti Beogradu. On je dodao da će Skoplje ispoštovati dogovor sa Srbijom i Crnom Gorom iz 2001 godine, kao i Rrezoluciju 1244. ”Treba omogućiti Beogradu da učestvuje kao posmatrač i da predstavnici privremene Vlade Kosova učestvuju u tom procesu na isti način. Takođe sam ohrabren što na ranijem sastanku niko od predstavnika pozicije i opozicije Kosova to ne osporava niti to povezuje sa konačnim statusom Kosova”, kazao je Bučkovski. Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen je rekao da su se on i premijer Makedonije dogovorili da je važno da imaju dijalog po tom pitanju. ”Ja sam u svojstvu specijalnog predstavnika EU u Makedoniji rekao da ovo pitanje neće ostati nerešeno do početka o statusu Kosova. To zahteva direktan dijalog između Skoplja i Prištine ali istovremno i Beograd mora biti obavešten o tim pitanjima”, rekao je Petersen. Jedna od tema današnjeg sastanka bila je i povratak romskih izbeglica u bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji. Premijer Bučkovski je izrazio nadu da oni u skorije vreme treba da se vrate u svoje domove. Tokom posete Prištini Bučkovski je otvorio i kancelariju za ekonomsku i trgovinsku saradnju a u toku dana predviđen je i sastanak sa predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom i premijerom Ramusem Haradinajem.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017