Vesti

Bez Beograda o decentralizaciji vlasti na Kosovu i Metohiji

Predstavnici Kontakt grupe predvođeni američkim diplomatom Ketlinom Stivensom, razgovarali su danas u Prištini sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu, privremenih institucija i predstavnicima Srba o decentralizaciji lokalne vlasti i uključivanju kosovskih Srba u aktuelne procese u Pokrajini. Predstavnici međunarodne Kontakt grupe plus rekli su u Prištini predstavnicima kosovskih Srba da zvanični Beograd ne može direktno da učestvuje u procesu decentralizacije vlasti na Kosovu i Metohiji, izjavio je nosilac srpske liste za Kosovo i Metohiju u Skupštini Kosova Oliver Ivanović. “Definitivno nam je pojašnjeno da plan Vlade Srbije o decentarlizaciji vlasti na Kosovu ni jednog trenutka nije bio ozbiljno u igri. To je etesko prihvatiti, ali mislim da odgovornost za neinformisanje javnosti leži na Vladi Srbije”, kaže Ivanović. Ivanović navodi da je dobra strana razgovora što je Kontakt-grupa prihvatila sugestije predstavnika kosovskih Srba oko pilot projekata, koji se odnose na Gračanicu i Parteš, čija primena treba da se realizuje u narednih 18 meseci. Na sastanku Kontakt grupe i predstavnika srpske liste za Kosovo i Metohiju, bilo je reči i o problemu električne energije na Kosovu i Metohiji. Predstavnici Kontakt grupe su problem isključenja električne energije Srbima na Kosovu okarakterisali kao ekonomski problem, sa kojim se suočavaju i pripadnici ostalih zajednica u Pokrajini, rekao je za naš program član srpske liste za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić. Predstavnici međunarodne Kontakt grupe plus iza zatvorenih vrata razgovarali su sa šefom UNMIK-a Serenom Jesenom-Petersenom, i liderima kosovskih Albanaca.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017