Vesti

U Gračanici održana svečana Svetosavska akademija

Danas je u Domu kulture u Gračanici, u okviru Svetosavske nedelje, održana Svetosavska akademija. Nakon što su učenici izveli Svetosavsku himnu prisutnima se svečano obratio vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Artemije. “Sveti Sava neće nestati sa ovih prostora, na njima će opstati i naša sveta pravoslavna Crkva, da će ostati i opstati i naš narod jer to je zavet i amanet Svetog Save, svetoga kneza Lazara i ostalih naših slavnih svetih predaka koji su ovu zemlju stvarali, natapali i krvlju i suzama i znojem svojim, obradujući i radeći na njoj i molitvama svojim, tako da mi imamo sada zaista veliku obavezu da ova dela Sv. Save i ostalih slavnih naših predaka održimo i očuvamo i predamo našim mlađim pokolenjima, kako bi ime Sv. Save trajalo”, rekao je vladika Artemije. Načelnik Kosovskog okruga Srđan Vasić govorio je o teškom stanju u kome se nalazi Srpski narod na Kosovu i Metohiji, uz ocenu da odgovornost snosi i međunarodna zajednica. “Šest godina kako živimo u mraku i neslobodi. Ubijali su nas, proganjali, zatirali nas, čupali nam korene, rušili temelje, iskorenili i poslednje kosovske božure. I ponovo nas ubijaju i proganjaju. Njihov je naum da nas na ovim prostorima nema. Zločin je i to što nam rade, ali zločin je i nemo posmatranje međunarodne zajednice pred čijim se očima taj zločin dešava”, kazao je Vasić. Ovu svečanost u Domu kulture, uveličali su i učenici ovdašnje muzičke škole izvođenjem kompozicija velikana klasične muzike.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017